Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB) is ontstaan uit een fusie van VERI (Verificatie van Rijkszee en lucht instrumenten) en het toenmalige Marine Elektronisch Bedrijf. Het bedrijf is rond 1998 gesplitst: de vestiging in Den Helder fuseerde met de Bewapeningswerkplaatsen (BW) tot het SEWACO-bedrijf. De vestiging in Oegstgeest bleef eerst zelfstandig bestaan, maar is uiteindelijk in 2002 in een fusie tussen het SEWACO-bedrijf, Rijkswerf meegenomen in de samenvoeging, tot het Marinebedrijf.

Vestigingen[bewerken]

Het MEOB had drie, later twee vestigingen: de hoofdvestiging in Oegstgeest en een dochtervestiging in Den Helder, met aanduidingen MEOB/O en MEOB/H. De derde vestiging in Wassenaar (VERI) begin jaren negentig gesloten en de werkzaamheden overgebracht naar Oegstgeest.

Werkzaamheden[bewerken]

De werkzaamheden waren op het gebied van de elektronica en optiek, in de installaties van de schepen en vliegtuigen en walinstallaties van de Koninklijke Marine. In Oegstgeest werd vooral revisie, modificaties en onderhoud van elektronische apparatuur en de behuizing daarvan uitgevoerd en de voorbereidende fase (ontwerp) voor de schepen en uitvoerende fase voor de vliegtuigen gedaan en in Den Helder meer de uitvoerende fase voor alleen de schepen (werkzaamheden aan boord, tijdens nieuwbouw, en in exploitatie). De techniekgebieden omvatten Avionica, communicatie, navigatie, sonar, radar, commandosystemen. Hierbij varieerde het van specificeren van eisen, tot reparatie van complexe installatiedelen, of uitbesteden hiervan aan de industrie.

Personeel[bewerken]

In Oegstgeest werkten circa 600 personen en in Den Helder circa 340 personen, vrijwel allemaal burgerambtenaar.