Marinemuseum (Den Helder)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marinemuseum
Het Marinemuseum in Den Helder
Het Marinemuseum in Den Helder
Locatie Den Helder
Coördinaten 52° 58′ NB, 4° 46′ OL
Type Maritiem museum
Thema Naval Jack of the Netherlands.svg Koninklijke Marine
Openingsdatum 2 augustus 1962[1]
Personen
Directeur Kees Boelema Robertus
Aantal bezoekers 90.568 in 2013[2]
Lid van Koninklijke Stichting Defensiemusea
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Marine
Het Marinemuseum met de onderzeeboot Tonijn
Brugdeel van De Ruyter

Het Marinemuseum is een maritiem museum in de Noord-Hollandse stad Den Helder. Het museum ligt op de voormalige marinewerf Willemsoord en is ondergebracht in de Koninklijke Stichting Defensiemusea (KSD). Het museum bestaat uit enkele gebouwen aan de wal en enkele schepen aan de kade. In de gebouwen zijn vaste en wisselende tentoonstellingen te zien, deels over de geschiedenis van de marine en deels over de technische ontwikkelingen.

Gebouwen[bewerken]

Het museum is gevestigd in twee gebouwen: 't Torentje en de Geschutmakerij. t Torentje, wordt zo genoemd vanwege de klokkentoren op het gebouw. Deze klok gaf de aanvangs- en sluitingstijd van de rijkswerf aan. Het pand werd omstreeks 1823 gebouwd voor de opslag van licht ontvlambare stoffen en staat op het noordelijk deel van Rijkswerf Willemsoord. Hier is de oude geschiedenis over de Nederlandse marine te zien.

Het tweede gebouw is de Geschutmakerij uit 1825, het gebouw diende als magazijn, in 1915 werd het verbouwd tot geschutmakerij. In dit gebouw is de geschiedenis te zien van de moderne marine. Het Marinemuseum is hier sinds 1965 gevestigd.[1]

Schepen[bewerken]

Er liggen drie museumschepen, die deel uitmaken van de collectie:

Op het terrein bij het museum staat ook het brughuis van de Hr.Ms. De Ruyter. Na de uitdiensttreding werden het brughuis, de kenmerkende 3D-radarbol en de geschuttoren van de Hr.Ms. Tromp als industrieel erfgoed aangemerkt. De 3D-radarbol gaf de richting, afstand én hoogte van objecten aan. Tot 1973 stond de geschuttoren, met twee kanonnen van 12 cm, op de torpedobootjager Hr.Ms. Gelderland, vervolgens op de Tromp en is nu een publieksattractie van het museum.

Externe link[bewerken]