Mario Bava

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Mario Bava (San Remo, 31 juli 1915 - Rome, 27 april 1980) was een Italiaans filmregisseur, scenarioschrijver, cameraman en producent.

De vader van Mario Bava, Eugenio Bava, was een cameraman in de vroege dagen van de Italiaanse filmindustrie. Bava was eigenlijk van plan kunstacademie te gaan doen, maar trad toch in zijn vaders voetstappen. Ondanks dit alles nam hij door zijn artistieke achtergrond later altijd een visuele compositie in zijn films mee. Op een reeks korte films en documentaires na was Bava tot 1960 alleen als cameraman actief. Hij was goed in special effects en optische illusies.

Bava's carrière als regisseur kwam pas echt op gang toen hem werd gevraagd de film I Vampiri (1956) af te maken nadat regisseur Ricardo Fredo door onenigheden op de set opstapte. Bava had toen het merendeel van de film geregisseerd en de versie werd een enorme culthit.

Door dit werk werd Bava daarna vaker ingehuurd, zoals bijvoorbeeld voor Caltiki (wederom door Freda) en La Battaglia di Maratona uit 1959. Hierdoor werd hem door een studio aangeboden om een volledig zelf geregisseerde film te maken. Deze film werd La maschera del demonio. Deze film lanceerde meteen zijn carrière en die van nog onbekende actrice Barbara Steele.

Tegenwoordig wordt La Maschera del demonio door velen nog steeds als zijn beste film gezien. De films die hierna kwamen werden gewaardeerd om hun beelden, cameraposities, belichting en set-ontwerp. Ook begon hij te experimenteren met verschillende genres als horror, actie, sandalen en spaghettiwestern, en werd hij de grondlegger van de giallo-thriller, een genre dat later door regisseur Dario Argento werd uitgewerkt.

Vanaf 1965 werkte vaak ook zijn zoon Lamberto Bava als assistent-regisseur mee aan zijn films. Mario Bava stierf op 27 april 1980 aan een hartaanval.

Filmografie[bewerken]