Mario Bava

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mario Bava
Mario Bava in 1975
Geboren San Remo, 31 juli 1914
Overleden Rome, 27 april 1980
Geboorteland Vlag van Italië (1861-1946) Italië
Jaren actief 1939-1980
Beroep filmregisseur, scenarioschrijver, cameraman en producent
Genre Horror, giallo, cultfilm, avontuur, fantasy
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mario Bava (San Remo, 31 juli 1914 - Rome, 27 april 1980) was een Italiaans filmregisseur, scenarioschrijver, cameraman en producent.

De vader van Mario Bava, Eugenio Bava, was een cameraman in de vroege dagen van de Italiaanse filmindustrie. Bava was eigenlijk van plan kunstacademie te gaan doen, maar trad toch in zijn vaders voetstappen. Ondanks dit alles nam hij door zijn artistieke achtergrond later altijd een visuele compositie in zijn films mee. Op een reeks korte films en documentaires na was Bava tot 1960 alleen als cameraman actief. Hij was goed in special effects en optische illusies.

Bava's carrière als regisseur kwam pas echt op gang toen hem werd gevraagd de film I Vampiri (1956) af te maken nadat regisseur Ricardo Fredo door onenigheden op de set opstapte. Bava had toen het merendeel van de film geregisseerd en de versie werd een enorme culthit.

Door dit werk werd Bava daarna vaker ingehuurd, zoals bijvoorbeeld voor Caltiki (wederom door Freda) en La Battaglia di Maratona uit 1959. Hierdoor werd hem door een studio aangeboden om een volledig zelf geregisseerde film te maken. Deze film werd La maschera del demonio. Deze film lanceerde meteen zijn carrière en die van nog onbekende actrice Barbara Steele.

Tegenwoordig wordt La Maschera del demonio door velen nog steeds als zijn beste film gezien. De films die hierna kwamen werden gewaardeerd om hun beelden, cameraposities, belichting en set-ontwerp. Ook begon hij te experimenteren met verschillende genres als horror, actie, sandalen en spaghettiwestern, en werd hij de grondlegger van de giallo-thriller, een genre dat later door regisseur Dario Argento werd uitgewerkt.

Vanaf 1965 werkte vaak ook zijn zoon Lamberto Bava als assistent-regisseur mee aan zijn films. Mario Bava stierf op 27 april 1980 aan een hartaanval.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Luigi Cozzi - Mario Bava. I mille volti della paura; Mondo Ignoto, 2001. Engelse heruitgave Mario Bava: Master of Horror in 2013.
  • Tim Lucas - Mario Bava: All the Colors of the Dark; Video Watchdog, 2007.
  • Davide Di Giorgio - Mario Bava. Il rosso segno dell’illusione; goWare & Edizioni Sentieri Selvaggi, 2013.
  • Carlos Aguilar - Mario Bava; Catedra, 2013.
  • Troy Howarth - The Haunted World of Mario Bava; FAB Press, 2003. Heruitave in 2014.
  • Leon Hunt - Mario Bava: The Artisan as Italian Horror Auteur; Bloomsbury Academic, 2022.
Zie de categorie Mario Bava van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.