Maritiem Instituut Willem Barentsz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maritiem Instituut 'Willem Barentsz'
Barents.jpg
Algemeen
Locatie Vlag van Nederland Terschelling
Opgericht 1875
Type Hogere Zeevaartschool
Personen
Directeur Gerrit van Leunen
Leraren Ca. 100
Leerlingen Ca. 500
Overig
Afkorting MIWB
Motto Vigilate Audacter
Website http://www.miwb.nl/
Portaal:  Onderwijs

Het Maritiem Instituut "Willem Barentsz" (MIWB) is een Nederlands opleidingsinstituut gevestigd op het waddeneiland Terschelling.

Organisatie[bewerken]

Het Maritiem Instituut "Willem Barentsz" is een nautisch-technisch instituut en een Hogere Zeevaartschool. Het instituut bevindt zich op het waddeneiland Terschelling en is genoemd naar de op dit eiland geboren zeevaarder en ontdekkingsreiziger Willem Barentsz. Het is opgericht in 1875.[1] Het huidige hoofdgebouw stamt uit 1966. Het Nautisch Kwartier en het Maritiem Simulator Training Centrum (MSTC) zijn beide begin jaren '90 gebouwd. Sinds de fusie tussen de NHL Hogeschool en de Stenden Hogeschool in 2018 is het MIWB een aparte Academie onder de NHL Stenden Hogeschool.

Het MIWB biedt de HBO-opleidingen Ocean Technology en Maritiem Officier en een breed scala aan maritieme cursussen aan. Ook participeert het in een aantal onderzoeksprojecten. Daarnaast valt ook het in Leeuwarden gegeven "Maritime Technology" onder het MIWB. Het instituut beschikt sinds 2003 over een eigen opleidingsvaartuig, de "ms Octans". De Octans is een voormalig inspectievaartuig van Rijkswaterstaat. Sindsdien is het MIWB ook twee kleinere opleidingsvaartuigen rijker, die worden gebruikt voor de praktische lessen hydrografie. Dit zijn de Razende Bol en de Cumulus.

Uniform en Campus[bewerken]

Gedurende de eerste twee jaar van de opleiding dragen de studenten een uniform, de zogenaamde "service dress", het uniform van een Officier ter Koopvaardij. Ook wonen de eerste- en tweedejaars op de campus "Willem Barentsz". Sinds 2017 zijn de eerste- en tweedejaarsstudenten op de nieuwe campus ondergebracht, die hier speciaal voor gebouwd is. Deze bestaat uit vier woongebouwen, waar de eerste- en tweedejaars gemengd wonen en een extra gebouw met een gezamenlijke ruimte.

Studentenleven[bewerken]

Voor de eenheid en saamhorigheid onder de studenten is al decennialang de Hogere Zeevaartschoolvereniging Willem Barentsz, kortweg WBS, beroemd en berucht. Zij organiseren onder meer jaarlijks het Midwinterfeest, waar alle ouders kennismaken met het leven van hun studentikoze kinderen. Ook organiseren ze de populaire WBS Zeepkistenrace. Sinds mei 2017 kent het MIWB naast een studentenvereniging ook een studievereniging. De Studievereniging Nehalennia (SVN) houdt zich vooral bezig met het organiseren van lezingen, excursies en workshops die puur opleidingsgericht zijn.

Externe link[bewerken]