Maritz-rebellie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maritz-rebellie
Datum 15 september 1914 - 4 februari 1915
Locatie Zuid-Afrika
Resultaat Opstand onderdrukt
Strijdende partijen
Flag of the United Kingdom.svg Verenigd Koninkrijk Flag of Transvaal.svg Zuid-Afrikaanse Republiek
Leiders en commandanten
South Africa Flag 1912-1928.svg Jan Smuts
South Africa Flag 1912-1928.svg Louis Botha
Flag of Transvaal.svg Manie Maritz
Flag of Transvaal.svg Christiaan de Wet
Flag of Transvaal.svg Christiaan Frederik Beyers
Flag of Transvaal.svg Jan Kemp
Troepensterkte
32.000 12.000

De Maritz-rebellie was een opstand van Afrikaners tegen de Britsgezinde regering van de Unie van Zuid-Afrika aan het begin van de Eerste Wereldoorlog.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Tweede Boerenoorlog werden de Boerenrepublieken geannexeerd door het Verenigd Koninkrijk, waardoor de Afrikaners een Volkstaat werd afgenomen. Nadat de Eerste Wereldoorlog uitbrak, zagen veel anti-Britse veteranen van de Boerenoorlog het Duitse Rijk als een bondgenoot.

Aangezien het Britse Zuid-Afrika grensde aan Duits-Zuidwest-Afrika (tegenwoordig Namibië) was een oorlog tussen deze kolonies vanzelfsprekend. Britse propaganda vergeleek de Duitsers met barbaren, maar veteranen waren de oorlogsmisdaden van de Britten tijdens de Boerenoorlog niet vergeten. Nadat de populaire Boerengeneraal Koos de la Rey door een politieagent werd gedood, bereikte de relatie tussen Afrikaners en Britten een dieptepunt.

De opstand[bewerken | brontekst bewerken]

Generaal Manie Maritz, gestationeerd bij de grens van Duits-Zuidwest-Afrika, begon hierna zijn opstand tegen het Britse gezag en riep de Zuid-Afrikaanse Republiek uit, gesteund door vele prominente veteranen. Onder leiding van de pro-Britse Afrikaners Jan Smuts en Louis Botha werd de opstand echter de kop ingedrukt. Generaal Christiaan Frederik Beyers verdronk tijdens zijn vlucht in de Vaalrivier en soldaat Jopie Fourie werd geëxecuteerd. De leiders van de rebellie werden gevangengezet en kregen hoge geldboetes.

Het Zuid-Afrikaanse leger zette zijn campagne in Duits-Zuidwest-Afrika voort en veroverde het gebied in juli 1915.