Marius van Altena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marius van Altena
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Marius van Altena (geboortenaam Marius Hendrikus Schweppe, Amsterdam, 10 oktober 1938) is een Nederlands tenor en dirigent.

Levensloop[bewerken]

Marius van Altena heeft zijn muzikale opleiding genoten aan het Conservatorium van Amsterdam.

Hij heeft zich gespecialiseerd als concert- en oratoriozanger, meer bepaald in werken van het barokrepertoire. Hij werd aangezocht voor uitvoeringen in Duitsland, Engeland, Spanje, Italië, Zwitserland, Japan, Australië, Mexico en de Verenigde Staten. Hij is ook opgetreden in barokopera's:

Hij werkte samen met David Willcocks, Gerhard Schmidt-Gaden, Gustav Leonhardt, Tölzer Knabenchor, René Jacobs, Heinz Hennig, Hannover Boys Choir, Walter Gampert, Paul Esswood, Max van Egmond, Collegium Vocale, King's College Choir Cambridge, Leonhardt Consort. Ook was hij lid van ensembles voor uitvoering van oude muziek (van voor 1650): Syntagma Musicum, onder leiding van Kees Otten, en later het Huelgas Ensemble onder leiding van Paul Van Nevel. [1] Van Altena was docent aan de conservatoria van Den Haag en Tilburg. Vanaf circa 1985 trad hij ook op als dirigent.

In 1999 en 2005 was hij jurylid voor de wedstrijden barokinstrumenten en zang in het kader van het Festival Musica Antiqua in Brugge

Discografie[bewerken]

Van Altena heeft meegewerkt aan heel wat platenopnamen, o.m.