Marjolijn Hof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Marjolijn Hof (Amsterdam, 1956) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Hoewel ze al op de basisschool een toneelstuk schreef, werd ze bibliothecaresse.[1] Ze stopte echter in 1996 met dat werk en werd fulltime schrijfster. In 1999 kwam haar eerste boek uit, De bloem van de buurt. Voor het tv-programma Sesamstraat schreef ze verhaaltjes die geïllustreerd werden door Fransje Smit en Mylo Freeman.

In 2006 schreef Marjolijn Hof haar eerste boek voor basisschoolkinderen, Een kleine kans. In 2007 werd dat bekroond met de Gouden Uil jeugdliteratuurprijs, de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer en de Gouden Griffel. In 2011 is Een kleine kans verfilmd en uitgebracht onder de titel Patatje oorlog. Begin maart 2014 ontving ze voor haar boek De regels van drie de Woutertje Pieterse prijs.

In een kranteninterview onthulde zij dat empathie het sleutelwoord is bij het schrijven van jeugdboeken. Via deze inductieve weg maakt zij contact met de personages in wie zij zich helemaal inleeft en tracht ze hun soms ambivalente motieven te achterhalen. Elk boek start met een zoektocht met de nodige nuances. Vervolgens onderzoekt zij wat er in kinderhoofden omgaat. Volgens eigen zeggen is de rode draad in haar werk kinderen die geconfronteerd worden met situaties ontstaan door wat volwassenen doen.[2]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Uitgeverij Leopold. Gearchiveerd op 23 januari 2009. Geraadpleegd op 8 september 2017.
  2. Mirjam Noorduijn, Gelukkig zijn er veel boeken waar geen label op past, in: NRC Handelsblad, 10 mei 2019, blz C14,15.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]