Mark Dayton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Mark Dayton
Mark Brandt Dayton
Mark Brandt Dayton
Geboren 26 januari 1947
Minneapolis (Minnesota)
Politieke partij Democratische Partij
Partner Alida Rockefeller Messinger
(1978-1986)
Janice Haarstick
(1987-1990)
Beroep Politicus
Ondernemer
Onderwijzer
Religie Presbyterianisme
40e gouverneur van Minnesota
Huidige functie
Aangetreden 3 januari 2011
Voorganger Tim Pawlenty
Senator voor Minnesota
Aangetreden 3 januari 2001
Einde termijn 3 januari 2007
Voorganger Rod Grams
Opvolger Amy Klobuchar
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Mark Brandt Dayton (Minneapolis (Minnesota), 26 januari 1947) is een Amerikaans politicus van de Democratische Partij. Sinds 2011 is hij gouverneur van de Amerikaanse staat Minnesota.

Dayton was onder andere twee jaar onderwijzer in New York City en later actief als financieel directeur bij een maatschappelijk werk bedrijf in Boston. Ook was hij een politiek assistent van Walter Mondale tijdens zijn periode als senator. In 2000 was Dayton de Democratische kandidaat om het op te nemen tegen de zittend Republikeinse senator Rod Grams en versloeg hem in de verkiezing. In 2005 maakte hij bekend niet mee te doen aan de volgende verkiezingen en hij werd opgevolgd door partijgenoot Amy Klobuchar.

In 2009 maakte Dayton bekend een gooi te doen naar het gouverneurschap van Minnesota. De zittend Republikeinse gouverneur Tim Pawlenty was geen kandidaat. Dayton werd de Democratische kandidaat en nam het op tegen de Republikein Tom Emmer. Dayton versloeg Emmer in een nipte verkiezing en werd de 40e gouverneur van Minnesota. Daytons eerste echtgenote Alida Rockefeller Messinger is de zus van oud-gouverneur en voormalig senator voor West Virginia Jay Rockefeller.