Mark Deuze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mark Deuze
Mark Deuze in 2014
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Mark Deuze
Geboortedatum 19 juni 1969
Geboorteplaats Vlag van Nederland Renkum
Werkzaamheden
Vakgebied Communicatiewetenschap
Universiteit Universiteit van Amsterdam
Beroep Wetenschapper
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Mark Deuze (Renkum, 19 juni 1969) is een Nederlands communicatiewetenschapper die als hoogleraar Mediastudies (in het bijzonder Journalistiek) verbonden is aan de Universiteit van Amsterdam, daarvoor in deeltijd aan de Universiteit Leiden, en van 2004 tot 2013 werkte bij Indiana University in de Verenigde Staten.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1988 tot 1992 studeerde Deuze journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Vanaf 1992 studeerde hij geschiedenis en communicatiewetenschap, eerst aan de Vrije Universiteit Amsterdam, later tot 1996 aan de Randse Afrikaanse Universiteit. In 2002 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam en werkte tot 2004 aan diezelfde universiteit. Na een jaar als Fulbright-onderzoeker aan de University of Southern California in Los Angeles gewerkt te hebben werd hij in 2005 eerst universitair docent en later hoofddocent bij de afdeling Telecommunications van Indiana University in Bloomington, Indiana. Vanaf 1 juni 2013 is Deuze hoogleraar Mediastudies, in het bijzonder Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2007 tot 2011 was hij deeltijd hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media op persoonlijke titel bij de Universiteit Leiden. Als journalist werkte hij onder meer voor Beeld in Zuid-Afrika en De Telegraaf in Nederland.

Centraal in het werk van Deuze staat kritische reflectie op de interactie tussen (nieuwe) media en maatschappij, met name op het gebied van professionele mediaproductie en mediagebruik. Hij heeft veel geschreven over internetjournalistiek en digitale cultuur.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2002 - Journalists in The Netherlands. Uitgever: Het Spinhuis/Transaction Publishers.
  • 2003 - De Mediarevolutie (onder redactie samen met Henk Blanken). Uitgever: Boom.
  • 2004 - Wat is Journalistiek?. Uitgever: Bedrijfsfonds voor de Pers i.s.m. Het Spinhuis.
  • 2007 - PopUp, de botsing tussen oude en nieuwe media (samen met Henk Blanken). Uitgever: Atlas.
  • 2007 - Media Work. Cambridge: Polity Press.
  • 2010 - Managing Media Work (redactie). Uitgever: Sage.
  • 2012 - Media Life. Cambridge: Polity Press.