Mark Thatcher

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sir Mark Thatcher, 2e Baronet (15 augustus 1953) is een Brits zakenman en de zoon van Denis en Margaret Thatcher, de voormalige Britse eerste minister.

Mark Thatcher wordt al jaren achtervolgd door schandalen. In 1982 tijdens de Parijs-Dakar-rally wordt Mark samen met zijn teamgenoten voor zes dagen vermist. Na zes dagen worden ze door een Algerijns vliegtuig gevonden. Mark bedankt zijn redders echter niet, wat hem veel kritiek oplevert.

Ook zijn zaken tijdens het bewind van zijn moeder zijn onderwerp van kritiek. Zo wordt hij door de Saoedische dissident Mohammed Khilewi en het Britse parlementslid Tam Dalyell beschuldigd een commissie te hebben ontvangen voor een wapendeal van 20 miljard pond met Saoedi-Arabië. Een deal die zijn moeder in 1985 tekende. Sir Mark heeft echter altijd ontkend. Begin jaren 90 kwam hij ook in de Verenigde Staten enkele malen met justitie in aanvaring.

Op 25 augustus 2004 werd Thatcher in Kaapstad, waar hij sinds 1995 woonde, gearresteerd op beschuldiging van het medeorganiseren en deelnemen aan een coup in het oliestaatje Equatoriaal-Guinea. Na tussenkomst van zijn moeder werd hij in januari 2005 veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 400.000 euro. Tijdens de rechtszitting gaf hij toe, dat hij geld had gefourneerd voor een helikopter. Hij zou in de veronderstelling zijn geweest, dat deze bestemd was voor humanitaire hulp in de Soedan.[1]

Mark Thatcher heeft een tweelingzus Carol. Zijn titel erfde hij na de dood van zijn vader in 2003. Na zijn veroordeling gingen er stemmen op om de titel af te nemen.[2] Hij was gehuwd; zijn ex-vrouw en kinderen wonen in de Verenigde Staten. Hijzelf kreeg na zijn vrijlating echter geen verblijfsvergunning in de Verenigde Staten. In september 2005 werd zijn echtscheiding bekendgemaakt.