Mark Van de Voorde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mark Van de Voorde (Brugge, 4 mei 1947) is een Vlaams journalist en publicist.

Biografie[bewerken]

Opleiding[bewerken]

Hij volgde de Grieks-Latijnse humaniora aan het Sint-Lodewijkscollege in zijn geboortestad. Na zijn humaniora studeerde hij Politieke en Sociale Wetenschappen en Pers- en Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent (toen Rijksuniversiteit Gent), waar hij afstudeerde in 1970.

Loopbaan[bewerken]

Van 1970 tot 1987 was hij perschef van het bisdom Brugge. In 1987 volgde hij Felix Dalle op als hoofdredacteur van het weekblad Kerk en Leven. In 2004 werd hij adviseur Communicatie en Maatschappelijke Tendensen bij de toenmalige minister-president van de Vlaamse regering, Yves Leterme. Begin 2008 volgde hij Leterme naar de federale regering. In januari 2009 werd hij raadgever van premier Herman Van Rompuy en van vicepremier Steven Vanackere, en in juli 2009 werd hij bovendien expert bij minister van Buitenlandse Zaken Leterme. Eind november 2009, na de benoeming van Van Rompuy tot eerste president van de Europese Raad, werd Van de Voorde raadgever-speechschrijver bij premier Leterme en bij Vanackere, tot het einde van de regering-Leterme (december 2011). Vandaag is Van de Voorde onafhankelijk publicist en columnist.

Andere functies[bewerken]

Van de Voorde was tot september 2009 voorzitter van de adviesraad van de West-Vlaamse regionale televisie Focus (de adviesraden bij de regionale televisies werden in het kader van het nieuwe Vlaamse Mediadecreet afgeschaft), is voorzitter-stichter van de werkgroep Media&Samenleving, bestuurder (lid van de Raad van Bestuur) bij het Sint-Lodewijkscollege (Brugge), bestuurder bij het IJzerbedevaartcomité, lid van de denktank Logia, van het genootschap Rond den Heerd en van de kring Vrienden van Maerlant.

Van de Voorde publiceerde in tal van binnen- en buitenlandse bladen. Hij was onder meer columnist voor het weekblad Spectator (jaren 1970), medewerker aan Courant van de krant De Standaard (jaren 1980), medewerker van het weekblad Topics magazine (tweede helft jaren 1980) en columnist bij de Nederlandse-Vlaamse website Rorate/RkNieuws (2008-2013). Hij was vele jaren Belgisch correspondent voor het Franse halfmaandelijkse blad Informations Catholiques Internationales, nu maandblad Le Monde des Religions (jaren 1970-1980). Hij schreef eveneens voor het Amerikaanse weekblad OSV Newsweekly en voor het radioprogramma Het Braambos (VRT Radio 1).

Hij publiceerde over religie, samenleving en levensbeschouwing in The Tablet (GB) en National Catholic Register (USA). Tevens schreef hij bijdragen voor verschillende boeken, o.a. Rik Torfs e.a., Habemus papam, Het profiel van de volgende paus (Davidsfonds, 2004); Bo Coolsaet, HOMage, Wijzer ouder worden (Van Halewyck, 2007); Abbé Pierre, Spiritueel Testament (Ten Have/Davidsfonds, 2007); Annemie Dillen e.a., De moed om te spreken en te handelen. Profetisch pastoraat (Halewijn, 2009); Herman Van Rompuy e.a., Meer Europa, voor meer vrede (Pax Christi/Centrum voor Vredesethiek/Halewijn, 2011); Kolet Janssen en Rebekka Jonkers, Levenslang, Woorden voor grote en kleine momenten (Pelckmans, 2011); Hans Geybels (red.), Geloven in de toekomst (Pelckmans, 2012); Hans Geybels (red.) Niet op de blaren blijven zitten (Pelckmans, 2013); Ludo Abicht (red.), Hoofddoel Hoofdzonde (Pelckmans, 2013); Jo Hanssens (red.), Kwetsbare Vrede (Halewijn/Pax Christi, 2013).

Mark Van de Voorde is ook redactioneel medewerker van Muurkranten (Uitgeverij Muurkranten), columnist van het weekblad Krant van West-Vlaanderen (editie: Brugsch Handelsblad, waar hij een dialectrubriek verzorgt), columnist van het maandblad Het Teken, columnist van het maandblad Brandpunt (van de Vlaamse lerarenvakbond COC), columnist bij de Nederlandse website katholiek.nl en de Vlaamse website kerknet.be en medewerker van het Vlaamse opinieweekblad Tertio. Hij publiceert daarnaast regelmatig opiniestukken in Vlaamse en Nederlandse dagbladen, onder andere in De Standaard, De Morgen, Trouw, de Volkskrant en Nederlands Dagblad, en columns op de website deredactie.be van VRT en op de website Knack.be van het tijdschrift Knack. Van de Voorde schreef ook de theatermonologen Het album met de plaatjes en Ik ga op reis en neem mee..., die hij ook zelf opvoert.

Tevens geeft hij lezingen en conferenties over politieke, culturele en religieuze thema's. Mark Van de Voorde is tevens gastprofessor Politieke Filosofie.

Privé[bewerken]

Van de Voorde is gehuwd en heeft twee dochters.

Eretekens en prijzen[bewerken]

 • Frans Theelen Persprijs voor wetenschappelijk onderzoek (voor licentiaatsthesis over de geschiedenis van het Vlaams weekblad De Linie)
 • Ridder in de Kroonorde
 • Zilveren kruis van Sint-Donatianus (Bisdom Brugge)
 • Pauselijk ereteken Pro Ecclesia et Pontifice
 • Certificate of Merit 'Men of Achievement' (Cambridge, GB)
 • Haec Olim Prijs voor cultuur (oudleerlingenbond Sint-Lodewijkscollege Brugge)

Bibliografie[bewerken]

 • De Linie (in eigen beheer - uitgave van licentiaatsthesis)
 • De Kerk in Zaïre (bisdom Brugge)
 • Hoe plant je de levensboom (Lannoo)
 • Het Emmaüseffect (Unistad)
 • Op zoek naar God in Vlaanderen (Lannoo)
 • Geloven in de stad (Davidsfonds)
 • Media en Spiritualiteit (Davidsfonds/Media&Samenleving) (redactie)
 • De fakkel in het oor (Davidsfonds/Media&Samenleving) (redactie)
 • Media en Cultuur (Davidsfonds/Media&Samenleving) (redactie)
 • Geloven is achterlijk, zeggen ze (Davidsfonds, 2006)
 • Waarom zou ik bidden? (Halewijn, 2007)
 • Over geloof en rede (Lannoo, 2008)
 • Geloof en politiek: een vis op een fiets (Davidsfonds, 2009)
 • Meer Europa, voor meer vrede (Pax Christi/Halewijn, 2011) (redactie)
 • Help! Ik ben gelukkig (Pelckmans, 2015)
 • Vrij Verdraagzaam Weerbaar (Halewijn, 2016)