Mark di Suvero

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mark di Suvero
v.l.n.r. Joan Mondale, Mark di Suvero en Joseph Hirshhorn in 1978
Persoonsgegevens
Bijnaam 18 september 1933
Geboren Shanghai, 18 september 1933
Geboorteland China
Beroep(en) Beeldhouwer
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
K-piece in Kröller-Müller Museum

Mark di Suvero (Shanghai, 18 september 1933) is een Amerikaanse beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Marco Polo di Suvero werd in China geboren als zoon van Italiaanse ouders. In 1941 emigreerde di Suvero met zijn vader naar San Francisco, waar hij van 1953 tot 1957 de Universiteit van Californië in Berkeley bezocht. Hij studeerde Kunst, maar behaalde uiteindelijk een graad in de Filosofie. Hij verhuisde naar New York en zag zich omgeven door een ware explosie van abstract-expressionisme. Na een zeer ernstig ongeval in een bouwlift op een bouwwerk besloot di Suvero al zijn aandacht (noodgedwongen) te richten op een loopbaan als beeldhouwer. Hij speelde een belangrijke rol bij de oprichting van de door de kunstenaars John Raymond Henry, Kenneth Snelson en Lyman Kipp gerunde galeries ConStruct en Park Place Gallery.

Zijn werken[bewerken | brontekst bewerken]

Vooral tijdens zijn herstelperiode leerde hij ondanks zijn handicap omgaan met lasapparatuur en zijn vroeg werk toont dan ook de toepassing van simpele materialen als rails, banden, afvalmateriaal en constructie-ijzer, vaak ook in combinatie met alle mogelijke vormen van hijsapparatuur. Hoewel ze uitstekend in balans zijn, lijken de monumentale werken voortdurend uit evenwicht te raken, en scheppen daardoor een subtiele spanning. Van 1994 tot 2000 was Peter Lundberg zijn assistent en sinds 1996 diens gediplomeerde kraanmachinist.

Sinds 1973 bevindt zich in Nederlands bezit het sculpturale K-piece: een werk bestaande uit felrode, stalen, geklonken H-profielen, tezamen de letter K vormend.

Enkele voorbeelden in Nederland en Duitsland[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mark di Suvero van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.