Markgraafschap Franchimont

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marquisat de Franchimont
Markgraafschap binnen het prinsbisdom Luik
begin 16e eeuw – 1795 Eerste Franse Republiek 
Algemene gegevens
Hoofdstad Theux
Talen Waals,Platdiets,Frans
Religie(s) Rooms-katholiek
Regering
Regeringsvorm Heerlijkheid
Staatshoofd Prins-bisschop
Geschiedenis
- Ontstaan begin 16e eeuw
- Annexatie door Frankrijk 1795

Het Markgraafschap Franchimont was een heerlijkheid binnen het prinsbisdom Luik. Het domein van Theux werd in 898 door koning Zwentibold, koning van Lotharingen, aan de bisschop van Luik geschonken. In de twaalfde eeuw werd deze heerlijkheid het Markgraafschap Franchimont. Het kasteel van Franchimont was de zetel van het markgraafschap.

Voor de Luikse Revolutie, vormde het Markgraafschap Franchimont een klein gebied binnen het Prinsbisdom Luik. Dit landje, zes leuga (2.200m) lang bij vier leuga breed, grensde aan het hertogdom Limburg, hertogdom Luxemburg en het Abdijvorstendom Stavelot-Malmedy.

Het werd gevormd door vijf bans, aanvankelijk deze van Theux, Spa, Sart en Jalhay (Gelhaag), en later ook deze van Verviers. Het geheel omvatte ongeveer een vijftigtal dorpen en gehuchten. Vanaf de 16e eeuw voerden de prins-bisschoppen ook de titel van Markgraaf van Franchimont[1].

Het markgraafschap bestond uit vijf bans, wier hoofdplaatsen of burchten waren:

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Arsène de Noüe, « Une promenade au pays de Franchimont », in Bulletin de l'institut archéologique liégeois, volume 8, 1866, p. 465