Markgraafschap Monferrato

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marchesato del Monferrato
staat van het Heilige Roomse Rijk
 Markgraafschap West-Ligurië 11e eeuw–1574 Hertogdom Monferrato 
Argent a chief gules.svg
Kaart
Location of the March of Montferrat-it.svg
Algemene gegevens
Hoofdstad Chivasso (1306-1435)
Casale Monferrato (1435-1533)
Mantua (1536-1708)
Talen Italiaans
Religie(s) Rooms-katholiek
Regering
Regeringsvorm Monarchie
Dynastie Aleramiden, Paleologen, Gonzaga
Staatshoofd Markgraaf, hertog

Het markgraafschap Montferrato was een historisch land in Italië in de huidige regio Piëmont. Oorspronkelijk een markgraafschap werd het in 1574 verheven tot hertogdom.

In 950 begon koning Berengarius II van Italië met een militaire reorganisatie van Noordwest-Italië ten zuiden van de Po met de bedoeling om aanvallen van de Saracenen vanaf zee beter af te kunnen slaan. Hiertoe richtte hij drie nieuwe markgraafschappen in, waarvan West-Ligurië er een was. Hij stelde een van zijn vertrouwelingen, Aleramo als markgraaf aan.

Na Aleramo's dood werd zijn gebied verdeeld tussen zijn zoon Anselm en kleinzoon Willem, waarbij de laatste Monferrato krijgt. Zijn nakomelingen bestuurden het gebied tot 1305, toen de laatste mannelijke telg uit het huis der Aleramiden, Johan I van Monferrato stierf zonder mannelijke nakomelingen.

Hierna werd het markgraafschap geregeerd door een zijtak van de keizerlijke familie van het Byzantijnse Rijk, de Paleologen. Nadat deze familie was uitgestorven in 1533 volgde een kortstondige Spaanse bezetting, waarna het in 1536 in personele unie verenigd werd met het hertogdom Mantua onder de Gonzaga's. In 1574 werd het door keizer Maximiliaan II van het Heilige Roomse Rijk tot hertogdom verheven. Nadat Ferdinando Carlo Gonzaga in 1708 zonder legitieme nakomelingen stierf, viel Mantua aan Milaan en Monferrato aan Savoye

Zie ook[bewerken]