Marks & Spencer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marks & Spencer
Logo
Vestiging M&S in Leeds
Beurs LSE: MKS
Oprichting 1884
Oprichter(s) Michael Marks
Thomas Spencer
Sleutelfiguren Steve Rowe (CEO)
Hoofdkantoor Londen, Engeland
Werknemers 80.041 (2 april 2016)
Producten Etenswaren, kleding, huishoudelijke artikelen, meubilair en technologie
Industrie Detailhandel
Omzet/jaar £ 10,555 miljard[1] (2016)
Winst/jaar £ 404 miljoen[1] (2016)
Marktkapitalisatie £ 3,7 miljard (27 september 2019)
Website www.marksandspencer.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
M&S filiaal in Hongkong

Marks & Spencer (informeel ook bekend als M&S en Marks and Sparks) is een van oorsprong Britse keten van warenhuizen. Winkels met producten van de firma zijn anno 2013 niet alleen te vinden in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in vierendertig andere landen. Uitsluitend de filialen op het Britse vasteland en Hongkong worden gerund door M&S zelf, de winkels in andere landen zijn veelal franchise-ondernemingen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal van Marks & Spencer begint eind 19e eeuw bij de verkoopkraam van de in Rusland geboren Pools-Joodse immigrant Michael Marks in Leeds. Zijn eerste volledige vaste winkel opende zijn deuren in 1894 in Stretford Road, Hulme, in Manchester. Marks ging samenwerken met Thomas Spencer, die werkte voor Issac Dewhirst. Van hem had Marks £5 geleend om zijn eerste verkoopkraam op te zetten. In 1904 werd de eerste winkel onder de naam Marks & Spencer geopend.

Op 23 september 2019 ging het bedrijf uit de FTSE 100 aandelenindex.[2] M&S maakte deel uit van deze index sinds 1984 toen deze werd geïntroduceerd. De demotie is het gevolg van achteruitgang van het bedrijf: het sluiten van vestigingen, tegenvallende resultaten en een dalende beurskoers. In 2007 bereikte de aandelenkoers een piek van £7,16, maar in september 2019 lag de koers rond de £1,85. De aandelen worden opgenomen in de FTSE 250 index.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

M&S is marktleider in het Verenigd Koninkrijk op het gebied van kleding. Verder bestaat het assortiment voornamelijk uit etenswaren, meubels en woonaccessoires. Alle producten die in M&S-winkels worden verkocht zijn van het eigen merk. De grootste concurrent was BHS, een warenhuis dat ook alleen producten van eigen merk aanbood, maar in 2016 failliet ging.[3]

Het bedrijf heeft een omzet van ruim 10 miljard pond op jaarbasis waarvan iets meer dan 50% etenswaren betreft. Verder heeft de verkoop van niet-levensmiddelen een omzetaandeel van iets minder dan 40%. De buitenlandse activiteiten zijn met een omzetaandeel van zo’n 10% bescheiden. In 2016 telde het bedrijf bijna 1400 vestigingen.[1] Bij M&S werken ongeveer 80.000 mensen, waarvan 70% vrouwen.[1] In het bestuur van het bedrijf zijn de vrouwen in minderheid en leveren vijf van in totaal 13 bestuurders. Het bedrijf heeft een gebroken boekjaar dat eind maart of begin april start.

Buitenlandse vestigingen[bewerken | brontekst bewerken]

M&S heeft 468 vestigingen in Europa, het Midden-Oosten en Azië.[1] Deze zijn deels in eigendom maar ook van franchisenemers. De eigen winkels realiseren de meeste omzet, maar leden in de laatste jaren verliezen.[1] De resultaten zijn van oudsher wisselend. Al in 1999 besloot M&S al zijn winkels in Canada te sluiten. In de jaren zestig had M&S ook enige tijd een filiaal in Kaboel in Afghanistan.

M&S kondigde op 8 november 2016 aan te vertrekken uit tien landen, waaronder Nederland en België. Dit als onderdeel van een reorganisatie nadat het bedrijf 466 internationale filialen doorlichtte en deze in tien landen in de voorgaande vijf jaar met verlies bleken te draaien. In totaal zouden 53 winkels hun deuren sluiten en ongeveer 2100 mensen hun baan verliezen. Er werkten in Nederland op dat moment ongeveer 160 mensen voor M&S.[4] Begin kondigde M&S de verkoop aan van zijn 27 filialen in Hong Kong en Macau aan het in Dubai gevestigde Al-Futtaim. Daarmee beheert laatstgenoemde 72 M&S-winkels in elf landen in Azië en het Midden-Oosten.[5]

Nederland en België[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 2001 was Marks & Spencer ook te vinden in onder meer de Amsterdamse Kalverstraat, de Nieuwstraat in Brussel, de Meir in Antwerpen, in Luik, het Wijnegem Shopping Center en in Den Haag, maar in 2001 besloot M&S alle activiteiten in continentaal West-Europa te staken.

In 2013 opende M&S opnieuw een filiaal in de Amsterdamse Kalverstraat en in 2014 volgde een winkel op de hoek van de Grote Marktstraat en de Wagenstraat in Den Haag. Er werd aangekondigd dat een nieuw gebouw voor M&S zou worden gebouwd op het Amsterdamse Rokin.[6]

Op 7 mei 2015 opende M&S opnieuw een winkel in België op de Gulden Vlieslaan 26-28 te Brussel (Elsene).[7] Als gevolg van de in 2016 aangekondigde sluitingsgolf, sloot de winkel in Brussel op 30 september 2017 zijn deuren[8], de Nederlandse winkels in Amsterdam en Den Haag volgden op 31 oktober 2017.[9]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Marks & Spencer.