Marks & Spencer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marks & Spencer
Marks & Spencer
Beurs LSE: MKS
Oprichting 1884
Oprichter(s) Michael Marks
Thomas Spencer
Sleutelfiguren Michael Marks
Thomas Spencer
Steve Rowe(CEO)
Hoofdkantoor Londen, Engeland
Werknemers 75.871 (2007)
Producten Kleding, voedsel, huishoudelijke artikelen, koffie, meubilair en technologie
Industrie Detailhandel
Omzet Gestegen £ 9.022 miljard (2007)
Website http://www.marksandspencer.com/
Portaal  Portaalicoon   Economie
Marks & Spencer, Leeds, Engeland
Een filiaal van Marks & Spencer in Hongkong

Marks & Spencer (informeel ook bekend als M&S en Marks and Sparks) is een van oorsprong Britse keten van warenhuizen. Winkels met producten van de firma zijn anno 2013 niet alleen te vinden in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in vierendertig andere landen. Uitsluitend de filialen op het Britse vasteland en Hongkong worden gerund door M&S zelf, de winkels in andere landen zijn van franchise-ondernemingen.

Marks & Spencer is marktleider in het Verenigd Koninkrijk op het gebied van kleding. Verder bestaat het assortiment voornamelijk uit etenswaren, meubels en woonaccessoires. Alle producten die in Marks & Spencer-winkels worden verkocht zijn van het eigen merk. Grootste concurrent was BHS, het voormalige British Home Stores, een warenhuis dat ook alleen producten van eigen merk aanbood, maar in 2016 failliet ging.

Oorsprong[bewerken]

Het verhaal van Marks & Spencer begint eind 19e eeuw bij de verkoopkraam van de in Rusland geboren Pools-Joodse immigrant Michael Marks in Leeds. Zijn eerste volledige vaste winkel opende haar deuren in 1894 in Stretford Road, Hulme, in Manchester. Marks ging samenwerken met Thomas Spencer, die werkte voor Issac Dewhirst. Van hem had Marks geld geleend, £5 om precies te zijn, om zijn eerste verkoopkraam op te zetten. In 1904 werd de eerste winkel onder de naam Marks & Spencer geopend.

Tot 2001 was Marks & Spencer onder meer ook te vinden in de Amsterdamse Kalverstraat, de Nieuwstraat in Brussel, de Meir in Antwerpen, in Luik, het Wijnegem Shopping Center en in Den Haag, maar in 2001 besloot M&S om zijn werkzaamheden in continentaal West-Europa te staken. Twee jaar eerder, in 1999, besloot M&S al om haar 38 winkels in Canada te sluiten. Eerder werden er al 9 Canadese winkels gesloten wegens tegenvallende verkoopresultaten. In de jaren zestig had M&S ook een filiaal in Kaboel, in Afghanistan, maar dit werd later weer gesloten.

Terugkeer in Nederland[bewerken]

In 2013 opende M&S opnieuw een filiaal in de Amsterdamse Kalverstraat en in 2014 volgde een winkel op de hoek van de Grote Marktstraat en de Wagenstraat in Den Haag. Er is aangekondigd dat er in de toekomst een nieuw gebouw voor M&S zal worden gebouwd op het Amsterdamse Rokin. [1]

Terugkeer in België[bewerken]

Op 7 mei 2015 (de dag van de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk) verrees M&S opnieuw in België met de opening van een nieuwe winkel op de Gulden Vlieslaan 26-28 te Brussel (Elsene)[2].

Externe link[bewerken]