Markt (Middelburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Markt
De Markt in Middelburg
Geografische informatie
Locatie       Middelburg
Wijk Binnenstad
Coördinaten 51° 30′ NB, 3° 37′ OL
Algemene informatie
Bestrating klinkers
Opvallende gebouwen Stadhuis
Detailkaart
Markt (Binnenstad Middelburg)
Markt
Markt en omgeving (periode 1920-1940).

De Markt is een plein in het centrum van Middelburg.

Aan de Markt staat het Stadhuis van Middelburg. Dit is het enige historische gebouw aan de markt. Rondom de markt bevinden zich diverse horecagelegenheden, op donderdag is er de weekmarkt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding dat op de plaats van de huidige Markt handel werd gedreven dateert uit 1295. In dat jaar besloot het Hof van Utrecht dat het kerkhof van de Sint-Maartens- of Westmonsterkerk verplaatst moest worden. Het kerkhof werd namelijk al vele jaren als marktplaats gebruikt en mede daardoor ontwijd. Besloten werd dat het bestaande kerkhof niet verder zou worden gebruikt en moest worden omsloten door een muur. Tegen deze muur werden al snel winkeltjes gebouwd.

Het huidige marktplein ontstond in 1575 toen de Westmonsterkerk wegens bouwvalligheid gesloopt werd. Tegelijkertijd werden de kerkhofmuur en de winkels afgebroken Deze gotische kerk was gebouwd op de fundamenten van een romaanse kapel, die waarschijnlijk in de 10e eeuw werd gesticht.

Door het bombardement op Middelburg werd op 17 mei 1940 een groot deel van het centrum van Middelburg door brand verwoest.[1] De omgeving van de Markt en het Stadhuis werden hierdoor zwaar getroffen. Van de historische bebouwing bleven slechts enkele huizen bewaard ten westen van het Stadhuis waar de Vlasmarkt begint. Het tot ruïne geworden Stadhuis werd gerestaureerd, de rest van de bebouwing van het plein werd gesloopt en vanaf 1941 vervangen door nieuwbouw in traditionalistische stijl volgens de principes van de Delftse School. Tevens werd de Markt verkleind en de vorm zodanig aangepast dat het stadhuis beter zichtbaar werd. Door de aanleg van de Nieuwe Burg kwam er rechtstreeks zicht op de Lange Jan, die eveneens na oorlogsschade is herbouwd. Hoewel tijdens de Duitse bezetting alleen de panden aan de noordzijde van de Markt gereed kwamen, werd na de oorlog de wederopbouw van het gehele plein voltooid volgens dezelfde principes.[2]