Marktplaats

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor de website genaamd Marktplaats, zie Marktplaats.nl
Een marktplaats
Stroomverdeler voor kiosken en kramen op een marktplein in Delfzijl

Een marktplaats is een plek waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Van oudsher gaat het om een fysieke plaats in een dorp of stad waar marktkooplieden hun waren uitstallen en verkopen aan het publiek, ook wel een marktplein of kortweg markt genoemd. De nieuwe, bredere betekenis is ontstaan door metaforisch gebruik.

Sinds jaar en dag bestaan marktplaatsen ook in uiteenlopende media. In kranten en tijdschriften en ook op het internet zijn marktplaatsen te vinden, bijvoorbeeld onder de namen Offerte aanvragen of (particuliere) Advertenties of iets wat daar op lijkt.

Virtuele marktplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Marktplaats.nl, Speurders.nl en Vinted zijn voorbeelden van bekende Nederlandse virtuele marktplaatsen. Er zijn ook marktplaatsen waar zonder financiële vergoeding gehandeld wordt, zoals Gratisaftehalen.nl. Een tendens is dat naast deze generieke virtuele marktplaatsen steeds meer gespecialiseerde marktplaatsen ontstaan, bijvoorbeeld voor kunst, auto's of mode.

Naast de al genoemde virtuele marktplaatsen zijn ook websites als Autotrack, Autoscout24 en Fietskeus een online platform voor het kopen en verkopen van producten.

Een paar virtuele marktplaatsen op het gebied van klussen zijn websites als Gaasper, Dienstplein en Biedplaats. Zij bieden een online platform voor het aanbieden van klussen door particulieren in het algemeen. De aanbieders van klussen plaatsen een advertentie, waarna klussers en vaklui een bod plaatsen op de klus. Klussers en vaklui kunnen zowel particulieren als bedrijven zijn.

Zie de categorie Market squares van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.