Markus Persson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Markus Alexej Persson, ook bekend onder de naam "Notch"

Markus Alexej Persson (Stockholm, 1 juni 1979) is een Zweedse miljardair, algemeen bekend onder zijn bijnaam Notch. Hij is de maker van het populaire sandboxspel Minecraft. Persson richtte in 2009 het bedrijf Mojang AB op met het geld dat hij met Minecraft had verdiend.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Markus Persson begon toen hij zeven jaar was met programmeren op de Commodore 128 van zijn vader. Na een tijdje geëxperimenteerd te hebben met diverse type-inprogramma's, maakte hij op zijn negende zijn eerste (text-based) avonturenspel. Hij werkte 4,5 jaar bij King.com, tot hij in 2009 stopte en programmeur werd bij Jalbum. Hij heeft ook meegewerkt aan Wurm Online, maar is daar tegenwoordig niet meer bij betrokken. Naast dit werk heeft hij veel meegedaan aan wedstrijden, zoals de "Java 4K Game Programming Contest" en "Ludum Dare".

Hij verdiende met zijn creatie Minecraft meer dan 250.000 euro per dag,[1] totdat hij Mojang in september 2014 voor 2,5 miljard US$ aan Microsoft verkocht.[2] "Het voelt onwerkelijk. Ik had wel het idee dat ik van games maken kon leven, maar niet dat ik er rijk van zou worden", liet hij hierover weten. Hij maakt ook elektronische muziek onder de naam "Markus Alexej".