Markus Söder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Markus Söder
Markus Söder in 2019
Geboren 5 januari 1967
Neurenberg (Beieren)
Politieke partij CSU
Beroep Politicus
Religie Evangelisch-Luthers
Handtekening Handtekening
Minister-president van Beieren
Huidige functie
Aangetreden 16 maart 2018
Voorganger Horst Seehofer
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Markus Söder (Neurenberg, 5 januari 1967) is een Duitse politicus. Hij is sinds 16 maart 2018 minister-president van de Duitse deelstaat Beieren. Söder is lid van de Christlich-Soziale Union (CSU), de Beierse christen-democratische partij. De CSU is in Duitsland de zusterpartij van de CDU van voormalig bondskanselier Angela Merkel.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Söder is sinds 1994 lid van het parlement van Beieren, vanaf 2007 maakt hij deel uit van de regering van de deelstaat in de hoofdstad München. Hij was minister op verschillende departementen. In de periode van 2011 tot 2018 was Söder Minister van Financiën. In maart 2018 volgde hij zijn partijgenoot Horst Seehofer op als minister-president. De CSU regeert in Beieren met een absolute meerderheid. In december 2017 was Söder al door zijn partij gekozen tot lijsttrekker voor de komende verkiezingen in de deelstaat, die in oktober 2018 plaatsvinden.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Söder is gehuwd, hij heeft vier kinderen. Hij is lid van de Evangelisch-Lutherse Kerk, en maakte deel uit (tot april 2018) van de synode van die kerk in Beieren.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de viering van carnaval heeft Söder zich meermaals in een opvallende outfit gehuld. Zo verscheen hij eens verkleed als Shrek,[1] als Gandalf, als Mahatma Gandhi en (samen met zijn vrouw) als Homer en Marge Simpson.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]