Marmerkreeft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marmerkreeft
Marmerkreeft
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Orde:Decapoda (Tienpotigen)
Infraorde:Astacidea (Kreeften)
Familie:Cambaridae
Geslacht:Procambarus
Soort
Procambarus spec.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De marmerkeeft (Procambarus spec.) is een kreeft uit Noord-Amerika die leeft in zoet water. De oude naam Procambarus spec. is vervangen door een eigen Latijnse naam: Procambarus fallax f. virginalis. Vaak wordt de soort aangeduid met Amerikaanse rivierkreeft, maar die naam is ook in gebruik voor enkele andere soorten van het geslacht Procambarus, zoals de rode rivierkreeft.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Van deze kreeftjes zijn alleen vrouwelijke exemplaren bekend. Toch weerhoudt dat dit diertje niet zich overvloedig voort te planten.[1] Het komt met regelmaat voor dat mensen in de dierenwinkel een Mexicaanse dwergkreeft (Cambarellus montezumae) denken te kopen maar met een marmerkreeftje thuiskomen. Het marmerkreeftje kan, zeker als hij voldoende schuilplekken heeft, zonder problemen in het aquarium met grotere vissen gehouden worden; kleine bodemvissen zoals de dwergmeerval kunnen nog weleens opgegeten worden. Nadeel is dat het dier de planten schade kan toebrengen. Het voedsel bestaat namelijk uit diverse soorten planten, ook weekdieren en aas worden gegeten.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 3 augustus 2016 mag de marmerkreeft in Nederland niet meer als huisdier worden gehouden, en gelden er strenge regels voor wie het dier nog als huisdier heeft.[2] Door de snelle, ongeslachtelijke voortplanting, wordt het dier beschouwd als een invasieve soort. Zo bedreigen losgelaten dieren o.a. de zeldzame knoflookpad in enkele Gelderse vennen.

België[bewerken | brontekst bewerken]

Door zijn mooie marmertekening werd deze soort veelvuldig als ornamenteel aquariumdier gehouden. Sinds 2020 werden gedumpte exemplaren echter op enkele locaties in het wild aangetroffen. Gezien de snelle en ongeslachtelijke voortplanting kan het dumpen van dier desastreus zijn voor de inheemse biodiversiteit. Het is echter erg moeilijk om de soort te verwijderen eens ze zich in de natuur bevindt.

Sinds 2016 staat deze soort op de lijst van invasieve exoten die zorgwekkend zijn voor de Europese Unie[3]. Dit betekent onder andere dat levende exemplaren van deze soort niet langer in de Europese Unie mogen worden gehouden, ingevoerd, vervoerd, gecommercialiseerd.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Met een lengte van ongeveer 10 a 12 centimeter, kunnen ze ook in een gezelschaps-aquarium ondergebracht worden. De marmerkreeft is afhankelijk van de waterhardheid bruinachtig of blauwachtig, hoe zuurder hoe bruiner.