Marmerkreeft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marmerkreeft
Marmerkreeft
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Orde:Decapoda (Tienpotigen)
Infraorde:Kreeften (Astacidea)
Familie:Cambaridae
Geslacht:Procambarus
Soort
Procambarus spec.
Afbeeldingen Marmerkreeft op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De marmerkeeft (Procambarus spec.) is een kreeft uit Noord-Amerika die leeft in zoet water. De oude naam Procambarus spec. is vervangen door een eigen Latijnse naam: Procambarus fallax f. virginalis. Vaak wordt de soort aangeduid met Amerikaanse rivierkreeft, maar die naam is ook in gebruik voor enkele andere soorten van het geslacht Procambarus, zoals de rode rivierkreeft.

Algemeen[bewerken]

Van deze kreeftjes zijn alleen vrouwelijke exemplaren bekend. Toch weerhoudt dat dit diertje niet zich overvloedig voort te planten. Het komt met regelmaat voor dat mensen in de dierenwinkel een Mexicaanse dwergkreeft (Cambarellus montezumae) denken te kopen maar met een marmerkreeftje thuiskomen. Het marmerkreeftje kan, zeker als hij voldoende schuilplekken heeft, zonder problemen in het aquarium met grotere vissen gehouden worden; kleine bodemvissen zoals de dwergmeerval kunnen nog weleens opgegeten worden. Nadeel is dat het dier de planten schade kan toebrengen. Het voedsel bestaat namelijk uit diverse soorten planten, ook weekdieren en aas worden gegeten.

Uiterlijk[bewerken]

Met een lengte van ongeveer 10 a 12 centimeter, kunnen ze ook in een gezelschaps-aquarium ondergebracht worden. De marmerkreeft is afhankelijk van de waterhardheid bruinachtig of blauwachtig, hoe zuurder hoe bruiner.