Marnix College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marnix College
Marnix College 1.jpg
Algemeen
Locatie Ede
Opgericht 1937
Type scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs
Denominatie oecumenisch
Onderwijsniveaus mavo
havo
atheneum
gymnasium
Tweetalig onderwijs
Personen
Leerlingen ca 1.600 (2017)
Overig
Website www.marnixcollege.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
Marnix College Junior

Het Marnix College is een oecumenische scholengemeenschap in de Gelderse plaats Ede.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1937 werd op initiatief van een aantal burgers uit Ede door het gemeentebestuur een besluit aangenomen voor de oprichting van een school voor middelbaar onderwijs. Eerdere pogingen in 1926 en 1935 haalden het niet wegens bezuinigingen. De oprichters waren enerzijds Edenaren die een school op protestants-christelijke grondslag wensten en anderzijds inwoners die oorspronkelijk van elders kwamen die het liefst een school met een qua godsdienst neutraal karakter hadden. Uiteindelijk aanvaardde men de grondslag dat "Het onderwijs wordt gegeven met eerbiediging van de beginselen van den Christelijken godsdienst". Dit was destijds voor het verzuilde Nederland een zeer uitzonderlijke samenwerking. De naam van de school werd "Stichting voor Gymnasiaal en Middelbaar Onderwijs te Ede". Er werd gestart met ongeveer 20 docenten en 30 leerlingen verdeeld over een eerste klas HBS en een eerste klas gymnasium.

Voormalige gebouw van het Marnix College in Ede centrum

De eerste jaren was de school gevestigd in Ede-Zuid in bovenwoningen tegenover Station Ede-Wageningen. Na de Tweede Wereldoorlog werd ook het voormalige nabijgelegen parkhotel gehuurd van de ENKA-fabriek. In 1954 werd een nieuwbouwlocatie aan de Gildestraat in het centrum van Ede in gebruik genomen. De school kreeg toen ook haar huidige naam, genoemd naar de 16e-eeuwse geleerde Filips van Marnix van Sint-Aldegonde. De school groeide snel. Al vrij snel werd een tweede vleugel aan de school gebouwd, maar al in 1968 werd voor de eerste en de tweede klassen een dependance aan de Okeghemlaan buiten het centrum in gebruik genomen.

De brede opvatting van de school werd uiteindelijk niet door iedereen gewaardeerd. In 1960 werd door de meer orthodoxe protestanten een eigen middelbare school opgericht: het Christelijk Streeklyceum en in 1986 kwam het openbare Pallas Athene College, waardoor het middelbaar onderwijs in Ede alsnog verzuilde. In 1989 fuseerde de school met de protestants-christelijke Klaphekmavo en in 1992 met de Rooms-Katholieke Padbergmavo. In 1997 verhuisden alle onderwijslocaties naar de Prins Bernhardlaan, de locatie van de Padbergmavo. Tegelijkertijd werd ook het tegenoverliggende gebouw toegevoegd, waar eerder de protestants-christelijke pabo Felua (tegenwoordig onderdeel van de Christelijke Hogeschool Ede) was gevestigd. Het hoofdgebouw (de voormalige Padbergmavo) werd de bovenbouwlocatie en het gebouw aan de overkant van de weg werd de onderbouwlocatie Marnix College junior. Voor het hoofdgebouw staat een klokkentorentje waarin de bel uit het torentje van de voormalige locatie in het centrum hangt.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het Marnix College worden de volgende onderwijsniveaus aangeboden:

Bekende oud-leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende oud-leerlingen van het Marnix College zijn:[2][3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]