Marolambo (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Voor het gelijknamige district, zie Marolambo (district).
Marolambo
Plaats in Madagaskar Vlag van Madagaskar
Marolambo (stad)
Marolambo (stad)
Situering
Regio Atsinanana
Coördinaten 20° 4′ ZB, 48° 8′ OL
Algemeen
Inwoners (2005) 24.787
Portaal  Portaalicoon   Madagaskar

Marolambo is een stad in Madagaskar, gelegen in de regio Atsinanana. De stad telt 24.787 inwoners (2005[1]). Het is de grootste stad aan rivier de Nosivolo.

Geschiedenis[bewerken]

Marolambo is gesticht door Franse kolonisten. Het gebied is zo afgelegen dat er geen auto's in de stad waren te vinden tussen 1972 en 2006 volgens een rapport uit 2010. Sinds de jaren 40 van de 20e eeuw tot de vroege jaren 70 was er de mogelijkheid om de stad te bereiken met de auto, dit werd echter wel bemoeilijkt door de slechte staat aan de weg als gevolge van achterstallig onderhoud.

Tot 1 oktober 2009 lag Marolambo in de provincie Toamasina. Deze werd echter opgeheven en vervangen door de regio Atsinanana. Tijdens deze wijziging werden alle autonome provincies opgeheven en vervangen door de in totaal 22 regio's van Madagaskar.

Infrastructuur[bewerken]

Volgens onderzoeker Hilde Niessen, die antropologisch veldwerk heeft gedaan in het gebied, is het gebied mede door het gebrek aan infratuctuur en de ligging niet interessant voor buitenstaanders zoals ambtenaren en medische hulpverleners.

Marolambo beschik over een kleine landingsbaan, welke rond 1993 werd gebouwd door het Mission Aviation Fellowship, hierbij werden diverse heuvels op de top vlak gemaakt. De bouw veroorzaakte veel schade als gevolg van erosie tijdens het regenseizoen. Tussen 2007 en 2009 werd de landingsbaan verhard door MAF die leveringen brengt aan het gebied.

Naast het basisonderwijs biedt de stad middelbaar onderwijs zowel privé als particulier aan. Ook beschikt de stad over haar eigen openbare en privé ziekenhuizen.