Marqueterie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een met marqueterie versierd meubelstuk
Marqueterie door André-Charles Boulle, o.a. uit schildpad, brons en tin
De marqueterie van de duiventoren van Manoir d'Ango


Marqueterie is een vorm van inlegwerk waarbij verschillende delen als een legpuzzel op elkaar aansluiten. Marqueterie kan onder andere worden gemaakt door materialen zoals verschillende houtsoorten, schildpad, brons of ivoor als een sandwich op elkaar te leggen. Bovenop komt een tekening van het ontwerp. Door langs de lijnen van de tekening door de verschillende lagen te zagen ontstaan verschillende onderdelen die vervolgens weer geassembleerd worden. Er zijn in de loop der tijden echter ook andere technieken ontwikkeld, waarvan de meest moderne het snijden van de stukken middels een lasersnijder is. Voor het zagen van het houtfineer is in de 17e eeuw een speciaal instrument ontwikkeld, genaamd de chevalet de marqueterie.

Met marqueterie kunnen gedetailleerde voorstellingen worden samengesteld, veelal in meubelstukken. Ook in gevels van gebouwen treft men marqueterie aan. Bij meer geometrische, herhalende vormen spreekt met gewoonlijk van parqueterie.

De techniek werd met name in de late 17e eeuw en 18e eeuw veel toegepast in luxe meubilair. Bekend zijn de meubels van meubelmakers Pierre Golle, André-Charles Boulle en Jan van Mekeren.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Marquetry van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.