Marrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marrum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Marrum Wapen van Marrum
Details Details
Marrum (Friesland (hoofdbetekenis))
Marrum
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 19′ NB, 5° 48′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2014) 1464
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
Marrum
Marrum
Godeharduskerk
Godeharduskerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Marrum is een terpdorp in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Marrum ligt ten noorden van Leeuwarden nabij de Waddenzee aan de provinciale weg 357 (N357), tussen Hallum en Ferwerd. In 2014 telde het dorp 1464 inwoners. Onder het dorp valt ook de buurtschap Westernijkerk, ook wel als (voormalig) dorp geduid.

Geschiedenis[bewerken]

De plaats werd in 9e eeuw via een kopie uit de 12e eeuw vermeld als Mereheim en Merheim. De plaatsnaam is door een monnik van het klooster Fulda in het Hoogduits opgeschreven. De plaatsnaam verwijst naar woonplaats (Heim->heem) bij een breed water (mere). De vorm van de terp werd in de 11e eeuw gelegd. In de 13e eeuw werd de plaats vermeld als Merum, in 1418 als to Marrym en in 1491 als Marrum en Merrum.

In 1744 had het dorp 497 inwoners. In 1830 waren dit er 987.

Tijdens de Allerheiligenvloed van 2006 verdronken er diverse paarden bij Marrum.

Stinsen[bewerken]

Marrum heeft verschillende stinsen gekend. De oudste was Botnia-state, die omstreeks 900 is gesticht door Ode Botnia. Later is de stins in het bezit gekomen van het geslacht Van Camminga. Botnia-state zou een sterke stins geweest zijn, maar tegenwoordig is er haast niets meer van terug te vinden.

Daarnaast kende Marrum de Ponga-state. De Ponga's moeten in Marrum een belangrijke plaats hebben ingenomen. Later is de stins in het bezit gekomen van het geslacht Van Harinxma, en rond 1750 werd hij bewoond door een zekere Idzinga. De bewoners van andere stinsen zijn nog terug te vinden in plaatsnamen.

Industrie[bewerken]

Marrum was bekend om de verbouw van koffiecichorei. In 1840 telde het dorp nog 19 cichoreifabriekjes, maar er zijn er meer geweest. De gedroogde cichoreiwortel werd er gemalen, waarna het product werd verkocht om te worden gedronken in plaats van koffie.

In 1891 werd in Westernijkerk een zuivelfabriek gesticht. Later verhuisde de fabriek naar Marrum. De Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Marrum was de grootste werkgever van het dorp. Na 1945 ontkwam ook Marrum niet aan de fusies in de zuivelindustrie. De fabriek werd omgedoopt tot 'De Takomst' (de Toekomst), maar op 8 december 1979 sloot de fabriek haar deuren; een gevoelige klap voor de werkgelegenheid in het dorp. Eerder was ook de grasdrogerij van Marrum al gesloten.

In Marrum heeft ook een betonfabriek gestaan.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Watze Cuperus[bewerken]

Marrum was de woonplaats van de Friese christelijke volksschrijver Watze Cuperus, (1891-1966). Cuperus was meteropnemer van beroep. Daardoor kende hij de mensen in de streek goed. Zijn boeken spelen dan ook in Marrum en omstreken. Cuperus vervulde ook een belangrijke rol in het dorpsleven van Marrum.

Geboren in Marrum[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]