Marshall Rosenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Marshall B. Rosenberg (Canton, Ohio, 6 oktober 1934) is een Amerikaanse psycholoog en de ontwerper van het model van Geweldloze communicatie (Nonviolent Communication), een wijze van communiceren met jezelf en met anderen, gericht op het tegemoetkomen aan ieders behoeften, het onderscheiden van behoeften en strategieën en het vermijden van moralistische oordelen. Hij is oprichter van en directeur educatie van het internationale Center for Nonviolent Communication.

Rosenberg werd in 1934 in Canton (Ohio) geboren als zoon van Fred Rosenberg en Jean Weiner. De familie verhuisde naar Detroit (Michigan) in 1943, een week voor het begin van de rassenrellen die zijn latere werk mede inspireerden.

Basisprincipe van Geweldloze Communicatie[bewerken]

Geweldloze Communicatie helpt ons zodanig contact te maken met onszelf en met de ander dat ons natuurlijk mededogen kan stromen. Het wijst ons hoe we ons op een nieuwe manier kunnen uitdrukken en luisteren, door onze aandacht bewust te richten op vier gebieden:

  • wat we waarnemen
  • wat we voelen
  • wat we nodig hebben
  • wat we graag zouden willen om ons leven te verrijken.

Geweldloze Communicatie wil ons intenser naar elkaar laten luisteren, brengen tot een dieper respect en groter inlevingsvermogen (mededogen), en een wederzijds verlangen kweken om vanuit het hart te geven. (Uit de samenvatting van Hoofdstuk 1 van het boek Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg.)

Werkzaamheden[bewerken]

In de vroege jaren '60 leidde Rosenbergs werk voor burgerrechtenactivisten tot de oprichting van het internationaal Centrum voor Geweldloze communicatie.

Hij is lid van de ere-raad van de International Coalition for the Decade, een organisatie die uitdraagt het door de Verenigde Naties uitgeroepen huidig decennium als "International Decade for the Promotion of a Culture of Peace and Non-Violence for the Children of the World" (2001-2010).

Rosenberg heeft voor zijn werk meerdere prijzen ontvangen.

Zijn belangrijkste boek is:

  • (2003) Nonviolent Communication: A Language of Life. Second Edition. Encinitas, CA:PuddleDancer Press. ISBN 1-892005-03-4

In Nederland zijn momenteel slechts 3 door Rosenberg erkende trainers, in België 18.

Externe links[bewerken]