Marslanden (Hardenberg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marslanden
Wijk van Hardenberg
Map - NL - Hardenberg - Wijk 00 Hardenberg - Buurt 08 Marslanden en bedrijventerrein Haardijk.svg
Kerngegevens
Gemeente Vlag Hardenberg Hardenberg
Coördinaten 52°34'49,95455"NB, 6°36'19,61665"OL
Oppervlakte 193 ha.  
- land 192 ha.  
- water 1 ha.  
Inwoners
(2017)
3.410[1]

Marslanden is een nieuwbouwwijk in de stad Hardenberg in Overijssel.

Ligging en ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

De wijk ligt ten noorden van de N34 en breidt zich uit richting Collendoorn. Oorspronkelijk behoorde dit gebied tot het dorp Heemse, maar dat werd in de jaren 60 geannexeerd door Hardenberg. De wijk wordt in twee fases gebouwd, waarvan de eerste voor het grootste deel gereed is. De bedoeling is dat er uiteindelijk zo'n 3500 woningen worden gebouwd, waarmee het de grootste woonwijk van Hardenberg wordt. De wijk is door middel van twee fietstunnels onder de N34 en een fietsbrug over de Overijsselse Vecht verbonden met het centrum van Hardenberg.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Brede school De Matrix

In 2007 is er een brede school, De Matrix, gebouwd, waarin onder andere een christelijke en een openbare school gevestigd zijn. Dit schoolgebouw, ontworpen door Architectenbureau Marlies Rohmer, heeft de Scholenbouwprijs 2008 in het primair onderwijs gewonnen.[2] In 2009 won het eveneens de Golden Green Award in de categorie 'Duurzame commercieel vastgoed(her)ontwikkeling'.[3]

De school staat in het 'centrum' van de Marslanden, waar sinds 2010 ook een supermarkt gevestigd is. Verder staan er in de wijk een Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt), De Levensbron, en verschillende voorzieningen als een restaurant, een fitnesscentrum, fysiotherapiecentrum en een huisarts.