Marsyas (Griekse mythologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jusepe de Ribera (1591-1652) Apollo vilt Marsyas

Marsyas (Gr. Mαρσύας) is een figuur uit de Griekse mythologie, een satyr afkomstig uit Phrygië.

Volgens bepaalde bronnen is hij de uitvinder van de Aulos (blaasinstrument), een blaasinstrument met twee pijpen.

Zeer gangbaar is het ook verhaal dat de godin Athena dit instrument uitvond. Zij wierp het echter weg en vervloekte het, omdat, wanneer ze speelde, er een lelijke uitdrukking op haar gezicht verscheen. Marsyas vond het instrument en leerde het goed te beheersen. Hij geraakt zo overtuigd van zijn muzikale kwaliteiten dat hij Apollo, de god van de muziek (die de lier bespeelt), uitdaagt tot een duel. Apollo neemt de uitdaging aan, op voorwaarde dat de winnaar naar believen met de tegenstander zal mogen omspringen. Apollo wint uiteindelijk, omdat hij zijn lier ook ondersteboven bespelen kan, en dat kan Marsyas niet. Volgens afspraak mag Apollo doen wat hij wil met de satyr: de god bindt hem aan een boom en vilt hem levend. Ovidius beschrijft ook hoe de tranen van Marsyas' vrienden de rivier de Marsyas doen ontstaan (Ovid. Metamorphosen 6, 392-400).

Betekenis[bewerken]

Marsyas door de muzen mishandeld, Jacob Jordaens

Centraal in de interpretatie van deze en een reeks andere Griekse mythen, staat de hybris (hoogmoed) en de bestraffing ervan.

Het duel is ook een klassiek symbool voor de tegenstelling en de superioriteit van het apollinische t.o.v. het dionysische in de antieke cultuur. Aan deze dichotomie worden nog talrijke andere opposities gekoppeld die als emblematisch voor de antieke cultuur worden beschouwd: snaarinstrumenten vs. blaasinstrumenten, Grieks vs. barbarbaars, west vs. oost, cultuur vs. natuur, het rationele vs. het irrationele, enzovoort.