Martín (hache)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Martín (hache)
Regie Adolfo Aristarain
Producent Adolfo Aristarain
Gerardo Herrero
Fito Páez
Scenario Adolfo Aristarain
Kathy Saavedra
Hoofdrollen Frederico Luppi
Darío Grandinetti
Juan Diego Botto
Cecilia Roth
Eusebio Poncela
Muziek Fito Páez
Cinematografie Porfirio Enríquez
Première 17 april 1997
Genre Drama
Speelduur 134 min
Taal Spaans
Land Vlag van Spanje ESP
Vlag van Argentinië Argentinië
Budget 200 miljoen peseta
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Martín (hache) is een Spaans-Argentijnse film uit 1997 van regisseur Adolfo Aristarain met Federico Luppi, Juan Diego Botto, Cecilia Roth en Eusebio Poncela in de hoofdrollen.

De film werd in 1998 genomineerd voor een Goya in 1998 en Cecilia Roth won een Goya voor beste actrice. Er werd gefilmd in Buenos Aires, Madrid en Almería.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Martín, bekend als hache, is een 19-jarige Argentijnse jongen, die een overdosis neemt, nadat zijn vriendinnetje hem verlaten heeft. Velen denken dat het ging om een zelfmoordpoging. Zijn moeder stuurt hem vervolgens naar Madrid om er bij zijn vader Martin te gaan wonen.

Vader Martin is een succesrijk filmmaker, maar wil niet op zijn zoon passen, omdat hij alleen wil blijven wonen en uitgaan met zijn vrienden Alicia en Dante, die een slechte invloed op hache zouden kunnen hebben, omdat het beiden druggebruikers zijn. Martin haalt zijn zoon ten slotte toch bij hem thuis en hoopt de slechte invloed te vermijden, waardoor zijn zoon zou kunnen terugvallen om vervolgens zelfmoord te plegen.

Mettertijd wordt de vriendschap van Martin met zijn vrienden evenwel hechter en hechter. Het wordt duidelijk dat hache de woning van zijn vader moet verlaten en zelfstandig moet worden om een eigen naam en identiteit te zoeken.

Titel[bewerken]

De titel van de film verwijst naar de naam van de zoon van Martín (gespeeld door Juan Diego Botto), die naar de vader is genoemd, maar met een "h" tussen haakjes, hetgeen hijo betekent ("zoon" in het Spaans), waardoor bijna iedereen hem "hache" noemt.

Hoofdrollen[bewerken]