Marten Klasema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marten Klasema
Marten Klasema (1968)
Volledige naam Marten Klasema
Geboortedatum 12 mei 1912
Geboorteplaats Drachten
Overlijdensdatum 1 november 1974
Overlijdensplaats Leersum
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Lengte 1,73 m
Gewicht 71,5 kg
Sportieve informatie
Discipline ver-, hoog- en hink-stap-springen
OS 1936
Portaal  Portaalicoon   Atletiek

Marten Klasema (Drachten, 12 mei 1912 - Leersum, 1 november 1974) was een Nederlandse atleet en hoofd van de dienst Zuiderzeewerken. Na de HBS in zijn geboorteplaats doorlopen te hebben, vertrok hij naar Delft om daar aan de Technische Hogeschool waterbouw te studeren. Na zijn studie kwam Klasema in 1937 in dienst bij het Waterloopkundig Laboratorium in Delft. Een jaar later trad hij in dienst bij de afdeling dijkbouw van de Zuiderzeewerken. Via hoofd van de afdeling dijkbouw (1956), hoofdingenieur-directeur, hoofd van de afdeling Inrichting IJsselmeerpolders, werd hij in 1967 benoemd tot hoofd van de Dienst der Zuiderzeewerken.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Klasema was zeer sportief. In zijn geboorteplaats speelde hij in het elftal van VV Drachten, in zijn studententijd maakte hij deel uit van het elftal van DSV Concordia in Delft.
Bovendien was hij een uitstekend atleet. Hij was lid van de Haagse atletiekvereniging Vlug en Lenig en blonk met name uit op de nummers ver- en hink-stap-springen. Voor beide onderdelen werd hij uitgezonden naar de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Op het eerste nummer werd hij in de kwalificatieronde uitgeschakeld, omdat hij de eis van 7,15 m niet haalde; bij het hink-stap-springen behaalde hij met een PR-prestatie van 14,55 een vijftiende plaats.
Klasema veroverde in de atletieksport geen nationale titels. Daartoe was op zijn favoriete nummer, het hink-stap-springen, in zijn tijd de overheersing van Wim Peters, die om principiële redenen afwezig was in Berlijn, te groot.

Marten Klasema was ook een goede schaatser. Hij nam vier keer deel aan de Elfstedentocht.

Hij overleed op 1 november 1974 op 62-jarige leeftijd.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor zijn grote verdiensten in binnen- en buitenland werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en commandeur in de Orde van de Finse Leeuw.

Persoonlijke records[bewerken | brontekst bewerken]

Onderdeel Prestatie Datum Plaats
verspringen 7,285 m 1936
hoogspringen 1,83 m 1933
hink-stap-springen 14,55 m 6 augustus 1936 Berlijn