Martin Behaim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Martin Behaim
Gravure Martin Behaim in Narrative and critical history of America, Vol. 2 door Justin Winsor, 1889.
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Martin Behaim von Schwarzbach
Geboortedatum 6 oktober 1459 of 1436
Geboorteplaats Neurenberg, Heilige Roomse Rijk
Datum van overlijden 29 juli 1507
Plaats van overlijden Lissabon, Koninkrijk Portugal
Nationaliteit Duits
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Geografie, filosofie
Bekend van het astrolabium, ontwerper Erdapfel
Overig
Hobby's en andere bezigheden Navigator, kunstenaar
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Martin Behaim (Neurenberg, 6 oktober 1459 - Lissabon, 29 juli 1507), of Behem, was een veelzijdig Duitse navigator, geograaf, kunstenaar en filosoof.

Monument voor Martin Behaim, Theresienplatz in Neurenberg
Kaart van de Atlantische Oceaan, gemaakt door Martin Behaim in 1492.

Behaim werd volgens sommigen in 1436 geboren, volgens anderen in 1459. Hij werd aangetrokken door Portugal door participatie in de handel van Vlaanderen, en verwierf een positie als wetenschapper aan het hof van koning Johan II.

Als leerling van de astronoom Regiomontanus werd bij rond 1480 lid van een raad die door koning Johan II voor de bevordering van navigatie werd opgericht. Hij vervolmaakte het astrolabium, een instrument uit de hellenistische cultuur, waarmee men op zee de hoogte van hemellichamen kon bepalen. In 1484-1485 begeleidde hij Diogo Cão op diens tweede expeditie naar West-Afrika.

Op het Portugese eiland Madeira had hij hoogstwaarschijnlijk een ontmoeting met Colombus voordat deze zijn ontdekkingsreis naar Amerika maakte. Deze en andere ontmoetingen die Colombus had met tijdgenoten die de Atlantische Oceaan reeds bevaren hadden, hebben hem wellicht gesterkt in zijn overtuiging dat het de moeite waard was om een riskante overtocht van deze oceaan te wagen (zie Externe links: The Project Gutenberg).

Na zijn huwelijk met D. Joana de Macedo in 1486, ging hij op het Portugese eiland Faial, een van de Azoren wonen, waar zijn schoonvader, Josse van Huerter, Captain-donatário (gouverneur) en het hoofd van de Vlaamse gemeenschap was.

In 1490 keerde hij terug naar Neurenberg om de familiezaken te beheren en zijn beroemde globe, de Erdapfel te ontwerpen. Hij keerde in 1493 terug naar Faial via Vlaanderen en Lissabon en bleef daar tot het jaar 1506. Op 29 juli 1507 overleed hij, terwijl hij voor zaken in Lissabon verbleef.

Een buste met het portret van Martin Behaim werd omwille van zijn wetenschappelijke verdienste opgenomen in de Ruhmeshalle te München die van 1843 tot 1853 in opdracht van de Beierse koning Ludwig I gebouwd werd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • The Project Gutenberg EBook, zie verwijzing naar Antonio De Herrera [1]