Martin Fitzmaurice

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Martin Fitzmaurice (Colchester, 3 juni 1940), bijgenaamd The Legend, is een Engelse mastercaller (sportentertainer) in de sport darts.

Martin Fitzmaurice is sinds 1986 de vaste entertainer op de World Professional Darts Championship in Frimley Green. Fitzmaurice heeft zijn eigen vertrouwde manier waarop hij de darters de zaal binnenroept. Hij begint met "Are you ready?", waarmee hij de aandacht van het publiek op zich vestigt en hij vervolgt met "Ladies and gentlemen... Let's play darts...!!". Daarna roept hij één voor één de darters naar voren die met hun eigen opkomstnummer de zaal betreden.

Fitzmaurice wordt gezien als de vader van de BDO en heeft voor menig darter een bijnaam verzonnen, die hij voor het eerst gebruikte in zijn toespraken, zowel voor als na de wedstrijden. Aan het eind van een dartswedstrijd heeft hij altijd nog wat lovende woorden over voor de winnaar, maar ook zeker voor de verliezer. Buiten het ritueel van het oproepen van de darters was hij zelf ook jarenlang scheidsrechter, maar dit heeft hij op een gegeven moment laten schieten. Fitzmaurice begon met "callen" in 1977, nadat hij er een aantal keren op lokale toernooien aan geroken had. De eerste keer was tijdens een toernooi waar hij zelf als darter bij aanwezig was en waar de vaste caller ziek werd. Fitzmaurice viel toen voor hem in. Sindsdien heeft hij op alle grote dartstoernooien over de gehele wereld zijn stem mogen doen klinken.

Fitzmaurice befaamdste wedstrijd als scheidsrechter was de tweede rondepartij op het Embassy 1990 tussen de Amerikaan Paul Lim en de Ier Jack McKenna, toen Paul Lim er als eerste (en voorlopig enige) speler in slaagde een perfecte nine-darter te gooien in de Lakeside Country Club in Frimley Green.

Ontslag[bewerken]

Op 11 april 2013 publiceerde de BDO op zijn website een brief van Fitzmaurice, waarin hij aangeeft te zullen stoppen als caller. Dit omdat hij tijdens de British Internationals racistische opmerkingen had gemaakt.[1] Zijn collega Jacques Nieuwlaat heeft het over de val van een icoon.[2]