Martin Gray (schrijver)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Martin Gray Monument in Ukkel

Martin Gray, geboren als Mietek Grajewski (Warschau, 27 april 1922Ciney (België), 25 april 2016), was een Poolse schrijver en Holocaustoverlevende van Joodse afkomst. Hij werd het meest bekend door autobiografische boeken over zijn ervaringen in en na de Tweede Wereldoorlog.

Biografie[bewerken]

Het eerste boek van Gray, waarmee hij in één klap beroemd werd, draagt de titel Au nom de tous les miens (Ned.: Uit naam van al de mijnen). Dit boek vertelt hoe Gray de concentratiekampen overleeft en over het familiedrama dat hem later overkomt tijdens een bosbrand. Het beschrijft de tijdspanne van 1922 (geboortejaar) tot 1970, het jaar waarin de schrijver zijn (Nederlandse) vrouw en zijn vier kinderen in een bosbrand verloor. In dit boek beschrijft Gray verder zijn gruwelijke ervaringen als joodse jongeman in het getto van Warschau en het vernietigingskamp Treblinka in Oost-Polen. Gray slaagde er in 1943 als een van de zeer weinigen in om te ontsnappen uit Treblinka. Het boek is in Nederland uitgegeven als Uit naam van al de mijnen. Gray vertelde zijn verhaal aan Max Gallo die het boek voor Martin schreef.

Het tweede boek La vie renaîtra de la nuit (Nederlandse vertaling: Na de nacht het leven) behandelt de tijdspanne 1970–1977. We zien hier de schrijver die, tegen de klippen op, het verlies van zijn complete gezin probeert te verwerken. Een en ander mondt uit in een zelfmoordpoging, maar uiteindelijk komt Gray erdoorheen en ontmoet zijn tweede vrouw, Virginia, een Belgische. Het echtpaar krijgt een dochter, Barbara. Hiermee begint en eindigt het boek. Uit zijn tweede huwelijk kreeg Gray nog twee kinderen. Rond 1990 trouwde hij voor een derde keer. Uit dit huwelijk kwamen twee kinderen.[1]

Zijn laatste boek heet Au nom de tous les hommes (Ned.: Uit naam van alle mensen). Een vijftal titels zijn in het Nederlands vertaald, zijn laatste boek niet. In totaal schreef Gray 12 boeken.

Martin Gray stierf in 2016 op 93-jarige leeftijd. ZIjn lichaam werd gevonden in het zwembad in zijn woning in België.[2]

Over Gray[bewerken]

Externe link[bewerken]