Martin Jan van Mourik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Martin Jan Alexander van Mourik (Ravenstein, 28 november 1943) is een Nederlands emeritus hoogleraar in de rechtsgeleerdheid, oud-notaris en columnist.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Van Mourik studeerde rechten aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en promoveerde aldaar in 1970. Tussen 1975 en 1987 was hij hoogleraar notarieel recht aan de Universiteit Leiden met als discipline het erfrecht. Van 1989 tot 2014 was hij als deeltijd-hoogleraar notarieel- en privaatrecht verbonden aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

In 1989 trad hij als notaris toe tot de maatschap van Hekkelman Advocaten & Notarissen. Als notaris werd hij daar in 2006 opgevolgd door zijn zoon Roland van Mourik. Sinds 2009 heeft hij een eigen adviespraktijk.

Van Mourik publiceerde veel op het gebied van huwelijksvermogensrecht, erfrecht en vennootschapsrecht. Zo schreef hij tezamen met zijn zoon het boekje Mijn Eigen Haard.nl, handboek voor de eigen woning. Kenmerkend is zijn leesbare schrijfstijl die de onderwerpen al gauw voor een breed publiek toegankelijk maakt. Hij heeft nevenfuncties als redacteur bij juridische bladen en was columnist voor De Telegraaf en Omroep Gelderland. Hij wordt ook geregeld gevraagd voor lezingen en voordrachten.

Sinds 1969 is Van Mourik gehuwd en heeft drie kinderen. Hij is de oudere broer van zanger Alex Roeka (Lex van Mourik)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]