Martin Karplus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Martin Karplus
15 maart 1930
Martin Karplus in 2013
Martin Karplus in 2013
Geboorteland Oostenrijk
Geboorteplaats Wenen
Nobelprijs Scheikunde
Jaar 2013
Reden "Voor de ontwikkeling van multischaalmodellen voor complexe chemische systemen"
Samen met Michael Levitt
Arieh Warshel
Voorganger(s) Brian Kobilka
Robert Lefkowitz
Opvolger(s) Eric Betzig
Stefan Hell
William Moerner
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Martin Karplus (Wenen, 15 maart 1930) is een Amerikaans theoretisch scheikundige van Joods-Oostenrijkse komaf. In 2013 kreeg hij de Nobelprijs voor de Scheikunde samen met Michael Levitt en Arieh Warshel voor de ontwikkeling van multischaalmodellen voor complexe chemische systemen.

Biografie[bewerken]

Karplus werd geboren in Wenen als de zoon van Hans en Isabella (Goldstern) Karplus. Hij vluchtte met zijn familie na de Anschluss door Hitler.

In de Verenigde Staten studeerde hij aan de Harvard-universiteit en promoveerde aan het California Institute of Technology. Hij werkte van 1953 tot 1953 aan de Universiteit van Oxford en is sinds 1979 aan Harvard verbonden als hoogleraar in de scheikunde. Zijn broer Robert Karplus is een bekend natuurkundige aan de University of California, Berkeley.

Werk[bewerken]

Gebruikmakend van het computerprogramma van Warshel om complexe moleculen te modelleren konden ze in 1972 de chemische relevante koppeling aantonen tussen het kwantummechanische en het klassiek fyische model.[1] Voor deze modellering maakten hij en Warshel gebruik van retinal, een eiwit die een belangrijke rol vervult in het netvlies. Onder invloed van licht komen elektronen in retinal in een energierijke aangeslagen toestand terecht terwijl gelijktijdig de moleculaire structuur van het eiwit verandert.