Martin McGuinness

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
09-01-2017

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: in deze vorm kunnen we misschien beter geen artikel hebben

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden. (/)

Martin McGuinness

James Martin Pacelli McGuinness (Derry, 23 mei 1950) is een Noord-Iers nationalistisch politicus.
Hij is parlementslid voor Sinn Féin voor mid-Ulster, maar weigert zijn zetel in te nemen. Hij is ook lid van het op dit moment niet in zitting zijnde Northern Ireland Assembly, en was minister voor Onderwijs in het Northern Ireland Executive, uitvoerend deel van de Northern Ireland Assembly.

Hij werd lid van de Provisional IRA in de jaren zeventig, en onderhandelde in 1972 samen met Gerry Adams met de staatssecretaris voor Noord-Ierland, Willie Whitelaw. Hij werd in 1973 door de rechtbank in Ierland veroordeeld nadat hij werd aangehouden met 100 kg explosieven en 5000 kogels. Hij kreeg 6 maanden, maar weigerde het hof te erkennen.

Na zijn vrijlating kwam een tweede veroordeling in Ierland, deze keer omdat hij lid was van de PIRA. Hij werd in deze tijd steeds prominenter in de Sinn Féin, dat wijdverspreid gezien wordt als de politieke tak van de IRA. Later werd hem verboden Groot-Brittannië in te komen onder de Prevention of Terrorism Act.

Hij werd Sinn Féins hoofd onderhandelaar in de tijd voor de Goede Vrijdag-akkoord. Hij werd parlementslid voor mid-Ulster in 1997, en nadat de onderhandelingen voor de Overeenkomst waren afgerond keerde hij terug als lid van de Assembly, en werd naar voren geschoven door zijn partij voor een ministeriële rol in het Executive. Hij werd ook opnieuw gekozen tot parlementslid in Westminster, maar weigerde net als de rest van zijn partij de zetel in te nemen omdat dit zou betekenen dat ze zich loyaal aan de Britse koningin moeten zweren.

In november 2003 bevestigde hij in de Bloody Sunday Inquiry dat hij de aanvoerder van de IRA in Derry was in 1972, ten tijde van de Bloody Sunday. Hij vertelde verder dat hij de IRA verliet in de eerste helft van de jaren zeventig, een bewering die door Unionisten wordt tegengesproken.