Martine Bijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Martine Bijl
Martine Bijl, 1976
Martine Bijl, 1976
Algemene informatie
Volledige naam Martine Catharina Maria Bijl
Geboren 19 maart 1948
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1965–heden
Beroep Zangeres, actrice, cabaretière, presentatrice
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Knokke 1966. Onder Martine Bijl en Ronnie Tober, boven v.l.n.r. Margie Ball, Janneke Peper en Karin Kent
Louis Davidsprijs voor Martine Bijl (1976).
Links Henk van der Molen, rechts Tony Nolte

Martine Catharina Maria Bijl (Amsterdam, 19 maart 1948) is een Nederlands zangeres, actrice, schrijfster, presentatrice en cabaretière.

Biografie[bewerken]

Bijl acteert, presenteert, zingt, schrijft, vertaalt musicals en televisiecomedy's, is veelvuldig te zien geweest als panellid in tv-programma's en trad op in theater met haar personalityshows. Ook is ze producer van een serie grammofoonplaten met verhalen van Walt Disney.

Chansonnière[bewerken]

Ze werd in 1965 op haar zeventiende als zangeres ontdekt door radio-dj Ben Levi - vooral bekend om het draaien van chansons in zijn radioprogramma Met Franse slag[1] - doordat een vriend van hem Martine had horen zingen op een schoolfeest van haar school, het Spinozalyceum in Amsterdam. Levi bracht haar in contact met manager Evan Durlacher die haar haar eerste EP getiteld "chansons" opnam, met liedjes van Anne Sylvestre bewerkt door Ernst van Altena. Op 13 oktober november 1965 maakte Martine haar tv-debuut in Cabaretkroniek (VPRO) van Wim Ibo en een maand later trad ze op in het NCRV programma Hootenanny on Holland.[2] [3] Ze trad door het hele land op en in februari trad ze op in Parijs in het voorprogramma van Claude Nougaro.[4] Begin 1966 stapte ze over naar Willem Duys die haar beloofde dat ze niet meer voor publiek hoefde op te treden. Onder leiding van Duys neemt ze haar eerste LP op Martine Bijl Zingt met de vroege hits De makelaar van Schagen en Bloemendaalse bos, op diens label Relax. Enkele van de nummers en alle arrangementen werden geschreven door Henk van der Molen die vanaf dat moment haar vaste begeleider zou worden en niet veel later kregen zij een relatie.[5] In juni maakte ze kans op een Edison, maar omdat de organisatie zo verbolgen was over het voortijdig uitlekken van de namen van de winnaars, besloten ze dat de uitreiking niet door kon gaan.[6] Ze maakte deel uit van de Nederlandse afvaardiging naar het Songfestival van Knokke van juli 1966. Het succes maakte dat ze alsnog veelvuldig moest optreden, ook in België.

Op 8 april 1967 werd haar "videoclip" uitgezonden van Une femme du vent geregisseerd door Hans van den Busken.[7], twee dagen later gevolg door een volledige eigen show in de serie Klank-klaar Nederlands. In 1967 kwam haar tweede album getiteld 12 Nieuwe Luisterliedjes uit, dit keer zonder vertaalde liedjes. In diezelfde periode kwam ook de film van Lennaert Nijgh Een Vreemde Vogel uit waarin ze een klein rolletje had. De film werd maar één keer uitgezonden op tv en is nooit in de bioscoop te zien geweest.[8] In december 1967 kwam de plaat Liedjes uit de tijd van Ot en Sien uit, een project van Henk van der Molen waarbij Martine Bijl de zang voor rekening nam. Voor deze plaat ontving ze wel een Edison.

Schrijven en vertalen[bewerken]

In 1968 werd Duys' Relax label overgenomen door Bovema en kwam haar nieuwe werk uit op diens sublabel Imperial. Via Bovema raakte Martine Bijl ook betrokken bij de Disney mini-lp's als producent en vertaalster, nadat John Möring hiermee stopte. Deze mini-lp's bevatten een verhaal aan de ene zijde, verteld door Piet Ekel en één of twee liedjes aan de andere zijde.[9] Naast deze mini-lp's volgden de elpees De Aristokatten en de andere Disneyklassiekers met meer liedjes en met een nieuwe vertaling. Op haar derde plaat Martine Bijl kwamen voor het eerst ook liedjes voor, die vertaald zijn door Martine Bijl zelf. Ook broer Jan Bijl schreef mee op dit album. In datzelfde jaar 1969 komt ook haar eerste zelf geschreven en geïllustreerde kinderboek Elfje Twaalfje uit voorzien van een picture disc met daarop twee liedjes, het boekje verkoopt ±20.000 exemplaren, een jaar later gevolgd door Elfje Twaalfje en het Lentepenseel. In 1970 heeft Martine Bijl een eigen radioprogramma van dertig afleveringen Chez Martine, waarbij zij artiesten ontvangt die in haar programma zingen.[10] In 1970 kwam haar kerstalbum Kerstmis met Martine uit, ook trad ze op tijdens het reli-festival Palaver. Samen met Anton Pieck werkte Bijl aan het boek Sprookjes Van De Efteling, dat in 1974 verscheen, een jaar later gevolgd door een boek met bewerkingen van de sprookjes van Hans Christian Andersen. Naar aanleiding daarvan bracht de zangeres in 1975 het album Martine Bijl zingt Andersen uit, met tien composities van Henk van der Molen en arrangementen van Tony Nolte. In de latere decennia verschenen nog enkele sprookjesboeken van Martine Bijl. In 2016 verscheen Hindergroen, waarin ze schrijft over haar leven. Het langzame proces van haar herstel na een hersenbloeding omschrijft ze als een onverwachte explosie van hindergroen. Ook haar in 2018 verschenen boek Rinkeldekink gaat over haar hersenbloeding en de gevolgen daarvan.[11]

Televisie[bewerken]

Vanaf 1971 werd ze bekend bij het grote publiek als ze vast panellid wordt bij het programma Wie van de drie, een programma dat al liep van 1963 tot 1968 en in 1971 weer nieuw leven in werd geblazen, in 1971 nog als zomervulling van drie afleveringen maar vanaf 1972 wekelijks.[12] Ze zou dit 11 jaar lang volhouden. In 1974 mocht ze zelf een show presenteren en schrijven getiteld Martine, geregisseerd door Ralph Inbar. Tevens kreeg ze in dit jaar haar eerste volwaardige rol in de speelfilm Help, de dokter verzuipt![8] In 1977 bereikte ze de dertiende plaats in de Nationale Hitparade met Het Limburgs Klaaglied. Tot september 2013 trad zij 27 jaar lang op in televisiereclames van Hak. In die jaren was zij in meer dan veertig spotjes te zien.[13] Vanaf 2013 presenteerde Martine Bijl het populaire Heel Holland Bakt. Dit deed zij drie seizoenen; tijdens de uitzendperiode van het derde seizoen kreeg Bijl een hersenbloeding en stopte zij haar medewerking aan televisieprogramma's.

Theater[bewerken]

Bijls toneelstuk Walters Hemel, geregisseerd door Berend Boudewijn, ging in januari 1996 in première. De wrange komedie gaat over een werkende vrouw (gespeeld door Ingeborg Elzevier) die ook nog een huishouden moet runnen, met een mislukt schrijver als man en een gehandicapt kind.

Privé[bewerken]

In de jaren zestig maakte Bijl via Willem Duys kennis met de gitarist Henk van der Molen, die haar voortaan ging begeleiden. In 1967 verliet Van der Molen zijn vrouw voor de toen 19-jarige Bijl. Van der Molen schreef vele liedjes en teksten voor Bijl, die de basis vormden voor haar lp's en de televisieshows bij de TROS. In 1990 eindigde hun relatie. Bijl verliet Van der Molen voor Berend Boudewijn, met wie zij in 1992 trouwde.

In september 2015 werd Bijl getroffen door een subarachnoïdale bloeding.[14][15] Omdat het herstel hiervan langer duurde dan verwacht, werd ze als presentator van Heel Holland Bakt vervangen door André van Duin.[16][17] De laatste finale van Bijl werd ingesproken door Janny van der Heijden.

Boek Rinkeldekink[bewerken]

Ondanks de ernstige aantasting van haar brein door de hersenbloeding is zij er in 2017/2018 in geslaagd een boek te schrijven over haar revalidatieperiode.[18]. Op de achterflap van dat boek staat te lezen: Na haar langdurig herstel in een revalidatieoord waar zij vrijwel alles opnieuw moest leren, bracht ze nog enkele maanden door in een ziekenhuis, waar ze behandeld werd voor een depressie. Haar taalvermogen bleef onaangetast. Over therapeuten, welzijnstaal, de valklas en de ergotherapie, over angsten en wanen, over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen schrijft ze eerlijk. met wrange humor, zonder opsmuk en daardoor indrukwekkend.

Trivia[bewerken]

 • In 1972 werd er een roze chrysant naar haar vernoemd.[19]
 • In 1974 werd er een rode tulp naar haar vernoemd.
 • In 1979 werd Martine Bijl zelf onderwerp van een lied, Martine van de Belgische zanger Louis Neefs.

Werk[bewerken]

Televisie: presentatrice, panellid en actrice[bewerken]

Theatershows[bewerken]

 • 1983: Martine
 • 1988: Bijl
 • 1989: Martine Bijl
 • 1990: Mevrouw Bijl

Haar bekendste typetje is roddelverslaggeefster Agnes de Boer. Dit typetje is later nog regelmatig te zien in diverse televisieprogramma's.

Filmografie[bewerken]

Bibliografie[bewerken]

 • 1969 - Elfje Twaalfje
 • 1970 - Elfje Twaalfje en het Lentepenseel
 • 1974 - Sprookjes van De Efteling (met illustraties van Anton Pieck)
 • 1975 - Sprookjes van H.C. Andersen (met illustraties van Eppo Doeve)
 • 1981 - Martines Tekstboek (samen met Henk van der Molen)
 • 1995 - Poppen (met foto's van Jan Swinkels)
 • 2011 - Er was eens… Sprookjes op rijm (met illustraties van Noëlle Smit)
 • 2011 - Lang geleden… Sprookjes op rijm (met illustraties van Noëlle Smit)
 • 2012 - Sint en de pakjesdief (met illustraties van Loes Riphagen)
 • 2015 - Er was eens een prins en die wou een prinses (met illustraties van Noëlle Smit)
 • 2016 - Hindergroen
 • 2018 - Rinkeldekink

Vertalingen en bewerkingen[bewerken]

Discografie[bewerken]

Vinylsingles[bewerken]

 • Chansons (Vrouwe van de wind / Filomeentje / Mijn man ging van huis / Marijke) (10/1965) - ep - Obelisk Records EK 512.08
 • De makelaar van Schagen / Ik zou wel eens willen weten (1966) - Relax 45.005
 • Bloemendaalse Bos / Vanavond of vannacht (1966) - Relax 45.012 (Knokke '66)
 • Frederiekje / Het einde van de 6e dag (1967) - Relax 45.018
 • Zestien / Ik vraag de bloemen / Chinees Minnelied (1967) - ep - Relax 45.069
 • Mijn man ging van huis / Marijke (1967) - Relax 45.069
 • Vedeldi vedeldei / Onders moeders paraplu (Liedjes uit de tijd van Ot en Sien) - (1968) - Relax 45.097
 • Belletjes / Het land van Altena (1968) - Relax 45.113
 • Walt Disney: Het verhaal van Roodkapje (1968) - Disney HLLP 328 (Martine Bijl zingt: Roodkapje en de wolf / Ze hield zoveel van rood)
 • Walt Disney: Het verhaal van Het lelijke Jonge eendje (1968) - Disney HLLP 340 (Martine Bijl zingt: Het lelijke jonge eendje)
 • Elfje Twaalfje / Schorrepiep, de Muis (1969) (Bijlage bij het boekje Elfje Twaalfje)
 • Spikkelvest / Osemerose (1970) (Bijlage bij het boekje Elfje Twaalfje en het lentepenseel)
 • Mannetje vrouwtje / Grotemensenland (1970)
 • Meer is het niet / Voor het onbegrepene (1970) - Imperial 5C 006-24 205
 • Walt Disney: Het verhaal van De Bremer stadsmuzikanten(1970) - Disney HLLP 345 (Martine Bijl doet de productie en vertaling en zingt mee op: Het Bremer Rock en Roll kwartet)
 • Walt Disney: Het verhaal van De Aristocats(1970) - Disney HLLP 349 (Martine Bijl doet de productie en vertaling en zingt mee op: Dat moet een kat van adel zijn)
 • Benjamin / Wat hebben we gelachen (1972) - Imperial 5C 006-24 657
 • Walt Disney: Het verhaal van Davy Crockett(1972) - Disney HLLP 349 (Martine Bijl doet de productie en vertaling en zingt: Davy Crockett)
 • Puppy Song / De jongen van de Groot (1973) - Imperial 5C 006-24 696
 • De Verloren Zoon / Thuis is het goed (1974) (Uitgave van het Nederlands Bijbelgenootschap en Katholieke Bijbelstichting) - NBG en KBS GP 10 967 7
 • 't Is echt waar / De vlinder (1975)
 • Het lelijke jonge eendje (Louis Davids Prijs 1976) / De Vlinder (1976) - Elf Provincien ELF 65.061
 • Het lelijke jonge eendje / Duimelijntje (1976) - Flexi: procédé Sonopresse Rotterdam (Pampers reclameplaatje)
 • Het Herderinnetje en de Schoorsteenveger / De prinses op de erwt (1976) - Flexi: procédé Sonopresse Rotterdam (reclameplaatje)
 • Limburgs klaaglied / Ik word nooit meer nummer één (1977) - Elf Provincien ELF 65 072
 • Hoe zou 't Met Rosa zijn? / Zomers van vroeger (1980) - Ariola 101.800
 • Even wachten / Vincent (1980) - Ariola 102.469
 • Martine's Liefste Kerstliedjes (1980) - Presto Print RCS 1134 (reclameplaatje)
 • Vanmorgen vloog ze nog (van de musical Tsjechov) - (1988) met Simone Kleinsma, Robert Paul en Robert Long - ep - Mercury 870 638-7

Vinylalbums[bewerken]

 • Martine Bijl Zingt (1966) - Relax 33002
 • 12 Nieuwe Luisterliedjes (1967) - Relax 33010
 • Zingt Liedjes Uit de Tijd van Ot en Sien (1967)[20] - Relax 7003
 • Martine Bijl (1969) - Imperial 5C 062.24 093
 • De Beste van Martine (1969) - Imperial, 5C 054.24 085
 • Kerstmis met Martine (1970) - Imperial, 5C 048.24 322X (Bovema-EMI)
 • De Makelaar van Schagen (197x/1966) re-issue - EmiDisc 5C 048.50 677
 • Met vriendelijke groeten (1971) - Imperial 5C 050 24 374
 • Een Portret van Martine Bijl (1971) (live)
 • Benjamin (1972) - Imperial 5C 062.24 703
 • Een Nieuw Portret van Martine Bijl (1975) - Emi/Bovema 5C054 25.258
 • Martine Bijl Zingt Andersen (1975) - Dureco/Elf Provincien ELF 15 84
 • Martine Bijl presenteert het dierenfestival (1976) - Dureco/Elf Provincien ELF 55 71 (benefiet album voor diervoederfabrikant Quaker Oats in het kader van werelddierendag, samengesteld door Martine Bijl, zelf zingt ze alleen het nummer De Vlinder)
 • Zeg 't maar (1978) - voorleesboek van de hand van Miep Diekmann met grammafoonplaat, Wolters-Noordhoff, liedjes van Henk van der Molen
 • Martine Bijl (1980) - 2lp - Ariola 300.925
 • Luister Naar... (1979)
 • Tovenaarsleerling (1982)
 • Martine (hoogtepunten uit theatershow) (1985)

Cd-albums[bewerken]

 • De Musical Tsjechov (1988) - Mercury 836 311-2
 • Het beste van... (1990) - EMI 0777 791679 2 0
 • De mooiste luisterliedjes van... (1991) - EMI 0777 796846 2 5
 • Astrid Lindgren "Pippi Langkous" verteld door Martine Bijl - (1999) - Rubinstein Media 9789 0544449 7 8
 • Kinderen van Toen (2002) - EMI 7243 542196 2 7
 • De Herdertjes Lagen Bij Nachte (2003, 1973) - EMI 7243 594556 2 4
 • Het mooiste van... (Regenboog serie #221) (2003) - Dureco, 8711 2116935 2 4
 • Hollands Glorie (2008) - CNR Music 8714 2210462 1 2

Hitnoteringen[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Belletjes 1968 06-07-1968 tip16
Limburgs klaaglied 1977 19-02-1977 14 4 Nr. 13 in Single Top 100
Vanmorgen vloog ze nog 1988 22-10-1988 16 7 met Simone Kleinsma, Robert Long en Robert Paul
Nr. 15 in Single Top 100

Top 2000[bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18
Vanmorgen vloog ze nog 612 - - 1109 1014 953 870 865 722 853 - 1225 1397 1423 1674 1866 - - - -

Prijzen[bewerken]