Martinuskerk (Zwaag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Martinuskerk (Zwaag)
Martinuskerk, Zwaag.JPG
Plaats Zwaag
Denominatie Rooms-katholieke kerk
Coördinaten 52° 40′ NB, 5° 5′ OL
Gebouwd in 1933
Gewijd aan Martinus van Tours
Monumentale status Gemeentelijk monument
Architectuur
Architect(en) Jos Bekkers
Titelkerk
Aartsbisdom Utrecht
Bisdom Haarlem-Amsterdam
Detailkaart
Martinuskerk (Zwaag) (Noord-Holland)
Martinuskerk (Zwaag)
Lijst van kerken in Hoorn
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Martinuskerk is de enige katholieke kerk in het Noord-Hollandse dorp Zwaag. Het gebouw is ontworpen in de trant van de Amsterdamse School. Links van de kerk staan twee beelden, een van een voormalige paus en een van een franciscaan.[1] Tegenover de kerk staat een neo-gotische Lourdeskapel, zeer waarschijnlijk ontworpen door A.C. Bleijs. De Martinuskerk, de aan de achterzijde gelegen sacristie en de beelden van een paus en een franciscaner monnik zijn allemaal gemeentelijk monument.

In de toren hangen twee klokken: de Martinus en Donatus. Beide klokken zijn in 1949 door Petit en Fritsen gegoten. De originele klokken zijn in de Tweede Wereldoorlog geroofd door de bezetter. De Martinus wordt als uurslagklok en luidklok gebruikt, de Donatus alleen als luidklok bij bijzondere gelegenheden.

De kerk behoort tot de parochie Heilige Matheüs, waar ook de Koepelkerk, Onze-Lieve-Vrouw Visitatie en de Michaëlkerk toe behoren. In 2013 is besloten om de Michaëlkerk en de Martinuskerk samen te voegen.[2] Op 30 mei 2012 werd er in de parochie gestemd om te bepalen welke kerk, de Sint-Michaëlkerk of de Martinuskerk, gesloten zou worden.[3] Het bisdom heeft besloten om de Michaëlkerk in Blokker te sluiten, waarna er bij die kerk weerstand tegen sluiting ontstond.[4]

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Brochure Open Monumentendag 2010. yumpu.com / Gemeente Hoorn (2010). Geraadpleegd op 10 februari 2015.
  2. Redacteur West-Friesland, Bisdom weigert ander geloof in kerk Zwaag. Noordhollands Dagblad (7 januari 2013). Geraadpleegd op 3 maart 2015.
  3. Kroniek van Hoorn 2012. Oud Hoorn. Geraadpleegd op 14 maart 2015.
  4. Westfries Weekblad, In actie om behoud Michaelkerk. Dichtbij.nl. Geraadpleegd op 14 maart 2015.