Martti Talvela

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Martti Talvela met zijn gezin

Martti Olavi Talvela (Hiitola, Finland, thans in Karelië, 4 februari 193522 juli 1989) was een Finse bas (basso profondo).

Talvela studeerde in Lahti en Stockholm. Zijn operadebuut beleefde hij in 1960 in Helsinki als Sparafucile. Talvela, met zijn indrukwekkende gestalte (hij was 2,03 meter lang), kreeg vooral bekendheid in zijn rollen als Boris Godoenov en Pimen in de gelijknamige opera Boris Godoenov van Modest Moessorgski en vooral in zijn vele rollen in opera’s van Richard Wagner: Koning Marke, Hunding, Fasolt, Fafner en Hagen. Hij werd geroemd om zijn vertolking van koning Philips II in Verdi's opera Don Carlos. Tot de andere rollen waarmee hij bekendheid kreeg, behoren onder andere Sarastro in Die Zauberflöte van Wolfgang Amadeus Mozart.

Vanaf 1962 was hij vaak op de Bayreuther Festspiele te gast. Lange tijd is hij aan de Staatsopera Berlijn verbonden geweest. Aan het einde van zijn zangcarrière, geplaagd door verzwakking en ziekte, nam hij nog Schuberts Winterreise op, waarbij het publiek hem ook leerde kennen als vertolker van liederen.

In 1989 stierf hij aan een hartaanval, op de bruiloft van zijn dochter.

Discografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]