Marty Feldman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marty Feldman in 1969

Martin Alan (Marty) Feldman (Londen, 8 juli 1934Mexico-Stad, 2 december 1982) was een Engelse schrijver, komiek en film- en televisieacteur, beroemd om zijn uitpuilende ogen, die het resultaat van een schildklierziekte waren.

Levensloop[bewerken]

Feldman werd geboren in het Londense East End, de zoon van Joodse immigranten uit Kiev, Oekraïne. Hij verliet de school op zijn vijftiende en begon zijn carrière in de showbusiness als trompetspeler maar ging al spoedig verder in komedie. Hij vormde een schrijversduo met Barry Took in 1954. Voor de Britse televisie schreven zij situatiekomedies The Army Game, Bootsie and Snudge en het baanbrekende BBC-radioprogramma Round the Horne met in de hoofdrollen Kenneth Horne en Kenneth Williams. Feldman was ook schrijver voor The Frost Report samen met toekomstige leden van Monty Python.

De televisiesketch-komedieserie At Last the 1948 Show toonde de eerste prestaties van Feldman op het tv-scherm. In de eerste uitzending van een gedenkwaardige sketch op 1 maart 1967 kwelde Feldman een geduldige winkelmedewerker (John Cleese) door naar een reeks gefingeerde boeken te vragen, uiteindelijk succes bereikend met Ethel the Aardvark goes Quantity Surveying. De sketch maakte later deel uit van het Monty Python-toneelrepertoire en staat in een versie ook op de langspeelplaat Monty Python's Contractual Obligation Album (allebei zonder Feldman).

Feldman overleed aan een hartaanval tijdens het filmen van Yellowbeard in Mexico-Stad en is begraven in Los Angeles.