Marvel Cinematic Universe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Marvel Cinematic Universe (afgekort MCU, te vertalen als “Marvel's cinematisch universum”) is de overkoepelende term voor een groeiend aantal live-action-verfilmingen van strips van Marvel Comics, die zich allemaal afspelen binnen hetzelfde fictieve universum. De filmreeks bracht ruim 13 miljard Amerikaanse dollar op en staat daarmee op de 1e plaats in de lijst van succesvolste filmreeksen.[1]

Achtergrond[bewerken]

De films binnen het Marvel Cinematic Universe zijn allemaal geproduceerd door Marvel Comics zelf via Marvel Studios en kennen, overeenkomstig aan de stripwereld van Marvel, een verbondenheid die voornamelijk tot uiting komt doordat gebeurtenissen in de ene film van invloed zijn op andere films. In 2009 refereerde Kevin Feige, president van Marvel Studios, voor het eerst naar dit gedeelde universum als "Marvel Cinema Universe".[2][3] Later veranderde dit in "Marvel Cinematic Universe".[4]

De eerste films in het Marvel Cinematic Universe werden uitgebracht door Paramount Pictures. Vanaf Captain America: The First Avenger nam Walt Disney Pictures deze rol op zich, als gevolg van de overname van Marvel door The Walt Disney Company. Gaandeweg, mede mogelijk gemaakt door het succes van de films, werd de mate van verbondenheid uitgebreid en na verloop van tijd kon er steeds meer gesproken worden van een groter geheel waar de afzonderlijke films deel van uitmaken. Naast de diverse verhaallijnen van de films kwam er dienovereenkomstig ook een overkoepelende verhaallijn waar alle films, series en strips deel van uitmaken.

De films binnen het MCU zijn op meerdere manieren met elkaar verbonden.

Iron Man, de eerste zelfstandig geproduceerde film van Marvel Studios, eindigt met een bonusscène na de aftiteling met daarin Samuel L. Jackson als Nick Fury. Volgens regisseur Jon Favreau werd dit gedaan als extraatje voor kijkers die goed op zaten te letten.[5] Captain America’s schild was eveneens zichtbaar in de film.[6] Dit was een grapje van de medewerkers van Industrial Light and Magic, maar de producers besloten het erin te laten. Robert Downey Jr., die de rol van Iron Man vertolkte, maakte vervolgens een cameo in de volgende film, The Incredible Hulk.[7] Captain America is zelf even te zien in deze film, bevroren in ijs. Deze scène staat echter alleen op de dvd van de film.[8]

Daarmee was de trend gezet en werd besloten om de films van Marvel Studios nauwer met elkaar te verbinden om zo een groot fictief universum te maken op dezelfde manier als in de stripverhalen; via losse verhalen die elk op zichzelf bekeken kunnen worden, maar die via onderlinge connecties en referenties ook op elkaar aansluiten.[9] Iron Man 2 ging dus verder op deze ingeslagen weg. In deze film werd wederom Captain America’s schild gezien, en in een bonusscène wordt vermeld dat Mjolnir, de hamer van Thor, is gevonden. Tevens komt Nick Fury weer in deze film voor; hij kijkt naar een reportage over de verwoestingen die De Hulk heeft aangericht.

Clark Greggs, die in Iron Man een kleine rol heeft als agent Coulson, vertolkte deze rol ook in Thor en The Avengers. Jackson vertolkte opnieuw de rol van Nick Fury in Captain America: The First Avenger. In 2012 kwamen Iron Man, de Hulk, Thor, Captain America, Black Widow en Hawkeye vervolgens allemaal samen in een verfilming van De Wrekers.

De grootste overkoepelende verhaallijn is die van Thanos. Die probeert "The Infinity Stones" te verzamelen en zo het universum te veroveren. Er zijn zes infinity stones waarvan één in de Tesseract. Die zagen we voor het eerst in de post-credit scène van Thor. In "Avengers: Infinity War" komt er normaal gezien een einde aan de verhaallijn.

Marvel kondigde aan na The Avengers een nieuwe start te nemen met het tweede deel van de filmsaga. Hierin komen zowel Iron Man, Thor en Captain America weer aan bod. Er werd ook een film gemaakt van Ant-Man en Guardians of the Galaxy. In de derde fase worden Doctor Strange, Spider-Man, Black Panther en Captain Marvel geïntroduceerd. Ook kruipt Hope Van Dyne in het pak van The Wasp.

Na lang speculeren door fans over plannen om Spider-Man ook deel te laten uitmaken van deze film, kondigde Marvel op 10 februari 2015 aan dat zij een akkoord hadden bereikt met Sony Pictures. Spider-Man is nu geïntroduceerd in de MCU in Captain America: Civil War, alvorens zijn eigen MCU-film te krijgen.[10]

Zoals in alle Marvelfilms, verschijnt ook in het Marvel Cinematic Universe Stan Lee in iedere film. Zijn cameo's waren lange tijd onderwerp van speculatie over de mogelijkheid dat hij een Marvelpersonage zou vertolken binnen het Marvel Cinematic Universe. Met name Uatu werd gezien als mogelijkheid. Lee ontkende dit echter in september 2014 op een stripconventie in San Antonio, (Texas).[11]

Films[bewerken]

Film Verschijningsdatum Regisseur Schrijver(s) Maatschappij
Fase één
Iron Man 14 april 2008 (Australië)
30 april 2008 (België, Nederland)
Jon Favreau Mark Fergus & Hawk Ostby,
Art Marcum & Matt Holloway en John August
Paramount Pictures
The Incredible Hulk 12 juni 2008 (Australië)
25 juni 2008 (België)
10 juli 2008 (Nederland)
Louis Leterrier Zak Penn en Edward Norton Universal Studios
Iron Man 2 26 april 2010 (Verenigde Staten)
28 april 2010 (België)
29 april 2010 (Nederland)
Jon Favreau Justin Theroux Paramount Pictures
Thor 21 april 2011 (Australië)
27 april 2011 (België)
26 april 2011 (Nederland)
Kenneth Branagh Ashley Miller, Zack Stentz, Don Payne,
J. Michael Straczynski en Mark Protosevich
Captain America: The First Avenger 22 juli 2011
17 augustus 2011 (België)
Joe Johnston David Self, Christopher Markus,
Stephen McFeely en Joss Whedon
The Avengers 11 april 2012
25 april 2012 (België, Nederland)
Joss Whedon Zak Penn en Joss Whedon Walt Disney Pictures
Fase twee
Iron Man 3 3 mei 2013
24 april 2013 (België)
Shane Black Shane Black en Drew Pearce Walt Disney Pictures
Thor: The Dark World 22 oktober 2013
30 oktober 2013 (België)
Alan Taylor Don Payne en Robert Rodat
Captain America: The Winter Soldier 4 april 2014
26 maart 2014 (België)
Anthony & Joe Russo Christopher Markus en Stephen McFeely
Guardians of the Galaxy 1 augustus 2014
13 augustus 2014 (België)
James Gunn Nicole Perlman en Chris McCoy
Avengers: Age of Ultron 13 april 2015
22 april 2015 (België, Nederland)
Joss Whedon Joss Whedon
Ant-Man 17 juli 2015
6 augustus 2015 (Nederland)
Peyton Reed Edgar Wright en Joe Cornish
Fase drie
Captain America: Civil War 5 Mei 2016
27 april 2016 (België)
28 april 2016 (Nederland)
Anthony & Joe Russo Christopher Markus en Stephen McFeely Marvel Studios
Doctor Strange 4 november 2016 Scott Derrickson Scott Derrickson, Jon Spaihts en C. Robert Caregill
Guardians of the Galaxy Vol.2 5 mei 2017 James Gunn James Gunn
Spider-Man: Homecoming 6 juli 2017 Jon Watts Jonathan Goldstein

John Francis Daley

Thor: Ragnarok 3 november 2017
24 oktober 2017 (België)
26 oktober 2017 (Nederland)
Taika Waititi Eric Pearson, Craig Kyle en Christopher Yost

Televisieseries[bewerken]

 • Agents of S.H.I.E.L.D.: een serie die begint na de gebeurtenissen uit The Avengers en van daaruit parallel loopt aan de gebeurtenissen uit de films. De serie draait om Phil Coulson en zijn team van S.H.I.E.L.D.-agenten.
 • Agent Carter: een serie die zich afspeelt na de gebeurtenissen uit Captain America: The First Avenger en draait om het personage Peggy Carter.
 • Daredevil: een serie die zich afspeelt na de gebeurtenissen uit The Avengers en draait om het personage Daredevil.
 • Jessica Jones: een serie die het leven vertelt van Jessica Jones en hoe ze Hell's Kitchen op orde houdt.
 • Luke Cage: Een serie over een man die door een mislukt experiment superkrachten en een onbreekbare huid krijgt.
 • Iron Fist : Een serie over een jongeman die na een vliegtuigongeluk in een mystieke stad traint en daarbij speciale krachten ontvangt. Na zijn terugkeer in New York gaat hij op zoek naar zijn jeugd.
 • The Defenders : Een serie over de vier Defenders (verdedigers) van New York. Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage en Iron Fist strijden tezamen om de grootste bedreiging van de stad New York definitief te vernietigen.

Andere media[bewerken]

Korte films[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Marvel One-Shots voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In augustus 2011 maakte Marvel de productie van enkele direct-naar-video-korte films bekend genaamd de "Marvel One-Shots".

De gehele lijst is als volgt:

 • The Consultant
 • A Funny Thing Happened on the Way to Thor's Hammer
 • Item 47
 • Agent Carter
 • All Hail the King

De eerste, Marvel One-Shot: The Consultant, werd uitgebracht als bonus op de dvd-uitgaven van Thor. Deze One-Shot overlapt met de after-credit scene van The Incredible Hulk. Een tweede, Marvel One-Shot: A Funny Thing Happened on the Way to Thor’s Hammer, werd uitgebracht tezamen met Captain America: The First Avenger.Deze eerste twee korte films focussen op het personage Phil Coulson.[12] Item 47, zit als bonus bij de Blu-Ray uitgave van The Avengers. Deze short gaat over een crimineel koppel dat hun handen weten te krijgen op een buitenaards wapen na de gebeurtenissen van de invasie in de film The Avengers. Agent Carter zit als bonus bij de Blu-Ray uitgave van Iron Man 3 en beschrijft een deel van het leven van Peggy Carter, de vrouw waar Captain America gevoelens voor heeft tijdens de gebeurtenissen in Captain America: The First Avenger. Deze One-Shot zal later uitgebreid worden tot een gehele serie onder dezelfde naam: Agent Carter. All Hail The King gaat over de slechterik DeMandarin na de gebeurtenissen van Iron Man 3. Aangezien een groot deel van de stripboekliefhebbers niet blij waren met de vertoning van De Manderin op deze manier, heeft Marvel Studios geprobeerd ze voldoening te geven met deze One-Shot, die de Manderin zoals hij in de stripboeken wordt weergegeven een mogelijke introductie geven in de Cinematic Universe.

Strips[bewerken]

In november 2010 maakte Joe Quesada bekend het Marvel Cinematic Universe te willen omzetten naar een stripreeks. Kevin Feige is betrokken bij de productie van deze strips.[13]

 • Iron Man 2: Public Identity
 • Iron Man 2: Agents of S.H.I.E.L.D.
 • Captain America: First Vengeance
 • The Avengers Prelude: Fury's Big Week
 • The Avengers Prelude: Black Widow Strikes
 • Iron Man 3 Prelude
 • Thor: The Dark World Prelude
 • Captain America: The Winter Soldier Infinite Comic
 • Guardians of the Galaxy Prequel Infinite Comic
 • Guardians of the Galaxy Prelude
 • Agents of S.H.I.E.L.D.: The Chase
 • Avengers: Age of Ultron Prelude - This Sceptre'd Isle
 • Ant-Man Prelude

Terugkerende personages[bewerken]

Personages Uitgebrachte films
Iron Man The Incredible Hulk Iron Man 2 Thor Captain America:
The First Avenger
The Avengers Iron Man 3 Thor:
The Dark World
Captain America:
The Winter Soldier
Guardians of the Galaxy Avengers: Age of Ultron Ant-Man Captain America:
Civil War
Doctor Strange Guardians of the Galaxy Vol. 2 Spider-Man: Homecoming Thor:
Ragnarok
Anthony Stark
Iron Man
Robert Downey jr.   Robert Downey, Jr.[14][15]   Robert Downey jr.   Robert Downey jr.     Robert Downey jr.  
Nick Fury Samuel L. Jackson   Samuel L. Jackson[16][17]   Samuel L. Jackson[18]   Samuel L. Jackson  
Phil Coulson Clark Gregg   Clark Gregg[19]   Clark Gregg[20]  
Pepper Potts Gwyneth Paltrow   Gwyneth Paltrow   Gwyneth Paltrow[21][22]   Gwyneth Paltrow  
Harold "Happy" Hogan Jon Favreau   Jon Favreau   Jon Favreau   Jon Favreau  
James Rhodes
War Machine
Terrence Howard   Don Cheadle   Don Cheadle[23]   Don Cheadle   Don Cheadle  
Howard Stark Gerard Sanders   John Slattery   Dominic Cooper[24]   John Slattery  
Bruce Banner
The Hulk
  Edward Norton
Lou Ferrigno (stem)
  Mark Ruffalo[25]   Mark Ruffalo   Mark Ruffalo
Thunderbolt Ross   William Hurt   William Hurt  
Natasha Romanoff
Black Widow
  Scarlett Johansson   Scarlett Johansson[26]   Scarlett Johansson   Scarlett Johansson   Scarlett Johansson  
Thor   Chris Hemsworth[27]   Chris Hemsworth[28]   Chris Hemsworth   Chris Hemsworth   Chris Hemsworth   Chris Hemsworth
Clint Barton
Hawkeye
  Jeremy Renner[29]   Jeremy Renner[30]   Jeremy Renner   Jeremy Renner  
Odin   Anthony Hopkins   Anthony Hopkins   Anthony Hopkins
Jane Foster   Natalie Portman   Natalie Portman  
Loki   Tom Hiddleston[31]   Tom Hiddleston[28]   Tom Hiddleston[32]   Tom Hiddleston
Erik Selvig   Stellan Skarsgård[33]   Stellan Skarsgård[34]   Stellan Skarsgård[35]   Stellan Skarsgård  
Steven Rogers
Captain America
  Chris Evans[36][37]   Chris Evans   Chris Evans   Chris Evans  
James Barnes
Winter Soldier
  Sebastian Stan   Sebastian Stan[38] Sebastian Stan  
Thanos   Damion Poitier   Josh Brolin  
The Collector
Taneleer Tivan
  Benicio Del Toro   Benicio Del Toro  
Sam Wilson
Falcon
  Anthony Mackie   Anthony Mackie  
Sharon Carter
Agent 13
  Emily VanCamp   Emily VanCamp  
Pietro Maximoff
Quicksilver
  Aaron Taylor-Johnson   Aaron Taylor-Johnson  
Wanda Maximoff
Scarlet Witch
  Elizabeth Olsen   Elizabeth Olsen   Elizabeth Olsen  
Star-Lord
Peter Quill
  Chris Pratt   Chris Pratt  
Gamora   Zoe Saldana   Zoe Saldana  
Rocket   Bradley Cooper (stem)   Bradley Cooper (stem)  
Groot   Vin Diesel (stem)   Vin Diesel (stem)  
Drax the Destroyer   Dave Batista   Dave Batista  
Nebula   Karen Gillan   Karen Gillan  
Vision   Paul Bettany   Paul Bettany  
Ant-Man   Paul Rudd  
Spider-Man
Peter Parker
  Tom Holland   Tom Holland  
Stephen Strange/Doctor Strange   Benedict Cumberbatch   Benedict Cumberbatch