Marvelyne Wiels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marvelyne Wiels
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 15 mei 1963
Website kgmc.nl
3e Gevolmachtigd minister van Curaçao
Aangetreden 7 juni 2013
Einde termijn 23 december 2016
Monarch Willem-Alexander
Premier Ivar Asjes
Ben Whiteman
Voorganger Roy Pieters
Opvolger Eunice Eisden
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Cariben

Marvelyne Wiels (Curaçao, 15 mei 1963) is een Curaçaos politicus en was van 7 juni 2013 tot 23 december 2016 gevolmachtigd minister van Curaçao in Den Haag.

Marvelyne Wiels is de zus van de in 2013 vermoorde Helmin Wiels, doorliep de dr. Martin Luther Kingschool in Willemstad en studeerde aan De Haagse Hogeschool in Den Haag. Ze was internationaal werkzaam in de hotelbranche en later werkte ze van 1988 tot 2011 bij ABN Amro. Hierna begon ze een eigen consultancybedrijf op Curaçao. Op 7 juni 2013 werd Wiels namens Pueblo Soberano gevolmachtigd minister van Curaçao als opvolger van Roy Pieters. Na de formatie van het kabinet-Koeiman werd Eunice Eisden benoemd tot Wiels' opvolger op de post van gevolmachtigd minister.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2013 kwam zij in opspraak omdat zij een academische titel zou voeren die zij niet had, en omdat er onjuistheden in haar cv zouden staan.[1][2] Hier zijn in Curaçao ook parlementsvragen over gesteld aan premier Ivar Asjes, die politiek verantwoordelijk is.[3] Ook wordt Wiels beschuldigd van nepotisme, zo heeft ze haar eigen dochter, de zoon van een oud-minister en meerdere vriendjes een tijdelijk contract aangeboden. Dit gebeurde in al deze gevallen zonder de gebruikelijke sollicitatieprocedure, aldus medewerkers van het Curaçaohuis.[4] Hiernaast is er ook veel ophef ontstaan over het ontslag van een medewerker van het Curaçaohuis en over de vraag of het Curaçaohuis wel of niet verbouwd moet worden.[5] Verder hebben een aantal medewerkers van het Curaçaohuis een klacht ingediend bij het College bescherming persoonsgegevens. Zij vinden dat hun privacy wordt aangetast omdat elk telefoongesprek wordt opgenomen en alle e-mails worden gekopieerd en opgeslagen.[6] Op 30 juni 2015 verscheen een rapport van de Curaçaose ombudsman.[7] Er was door de ombudsman een onderzoek gedaan naar haar functioneren. De uitkomst van het rapport was kritisch.[8]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
R.A.M. Pieters
Gevolmachtigd minister van Curaçao
2013-2016
Opvolger:
E. Eisden