Marvin Hamlisch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marvin Hamlisch bij de Oscaruitreiking in 1989

Marvin Hamlisch (New York City, 2 juni 1944Los Angeles, 6 augustus 2012) was een veelgelauwerde Amerikaanse componist en arrangeur. Hij en Richard Rodgers zijn de enige personen die ooit zowel een Emmy, een Grammy, een Oscar, een Tony als een Pulitzer Prize hebben gewonnen.

Marvin Hamlisch heeft vooral gecomponeerd voor films, musicals en televisie. In de jaren 1970 en begin jaren 1980 behaalde hij zijn grootste successen. In 1973 won hij drie Oscars; twee voor The Way We Were van Sydney Pollack met Barbra Streisand (voor de originele soundtrack en voor het titelnummer) en een voor de muziek bij The Sting van George Roy Hill met Paul Newman (adaptatie van de ragtime-muziek van Scott Joplin). In de filmmuziek voor The Sting was The entertainer van Scott Joplin verwerkt. Zijn muziek voor de musical A Chorus Line (1975, in 1985 verfilmd door Richard Attenborough) leverde hem een Pulitzer Prize op. De musical kreeg ook een Tony Award.

Hamlisch schreef ook de muziek voor de James Bondfilm The Spy Who Loved Me van Lewis Gilbert uit 1977; die werd genomineerd voor een Oscar als beste originele soundtrack.

Andere Oscar-nominaties van Hamlisch waren:

Hamlisch overleed op 68-jarige leeftijd en werd begraven in Queens aan de Mount Zion Cemetery. [1]

Externe links[bewerken]