Mary Daly

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
20-08-2016

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden. (/)

Mary Daly (Schenectady, 16 oktober 1928 - Gardner (Massachusetts), 3 januari 2010) was een Amerikaans feministisch theologe. Zij was een der pioniers van de tweede feministische golf uit de jaren 1960 en 1970.

Daly studeerde Engels aan de Katholieke Universiteit van Amerika in Washington D.C.. Zij promoveerde in 1954 aan het 'Saint Mary’s College' in Notre Dame (Indiana) en in 1966 aan het 'Cardinal Cushing College' in Brookline. In 1963 promoveerde zij in de theologie aan de universiteit van Fribourg. In 1965 promoveerde zij een derde maal in de filosofie. Van 1966 tot 1999 doceerde zij theologie aan het 'Boston College' van de jezuïeten.

Werk[bewerken]

De Amerikaanse feministe beschreef in haar eerste feministisch werk The Church and the Second Sex uit 1968, de onderdrukkingsmechanismen die op vrouwen worden toegepast in de patriarchale culturen. Als eerste definieerde zij het radicaal feminisme, waarvan de belangrijkste doelstelling de afschaffing van het patriarchaat moet zijn. Alleen daardoor kon volgens Daly de onderdrukking van de vrouw verdwijnen.

In haar tweede werk, Beyond God the Father: Toward a Philosophy of Women’s Liberation uit 1973, stelde zij in de plaats van de onderdrukkende vadergod een godin. Zij ijverde er ook voor dat vrouwelijke homoseksualiteit als vorm van vrouwelijke levenskunst erkend zou worden.

In 1978 verscheen Gyn/ecology: A Metaethics of Radical Feminism, waarin zij het onrecht beschreef dat vrouwen ondergaan in het patriarchaat. Daarbij rekende zij de weduweverbranding in India, de verloskunde in de Verenigde Staten, het voetbinden in China, de heksenvervolging in Europa en de genitale verminking in Afrika.

Daly's feministische maatschappij-analyse kreeg ook veel kritiek. Er wordt onder meer gewezen op haar discriminatie van mannen en op het gynocentrisme in haar werk. Zij zou ook opgeroepen hebben tot 'gendercide'.

Daly werd wegens ketterij uitgesloten uit de katholieke kerk.

Werken[bewerken]

  • Natural Knowledge of God in the Philosophy of Jacques Maritain. Rom 1966: Officium Libri Catholici-Catholic Book Agency.
  • The Church and the Second Sex Boston 1969: Beacon Press
  • Beyond God the Father: Toward a Philosophy of Women’s Liberation Boston 1973: Beacon Press
  • Gyn/ecology: A Metaethics of Radical Feminism Boston 1978: Beacon Press
  • Pure Lust: Elemental Feminist Philosophy Boston 1986: Beacon Press
  • Outercourse: The Be-Dazzling Voyage San Francisco 1993: Harper
  • Quintessence: Realizing the Outrageous Contagious Courage of Women. A Radical Elemental Feminist Manifesto Boston 1998: Beacon Press
  • Amazon Grace: Re-Calling the Courage to Sin Big. New York 2006: Palgrave Macmillan

Externe links[bewerken]