Mary Donaldson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mary
1972–
prinses Mary in 2018
Kroonprinses van Denemarken
Periode 2004–
Gravin van Monpezat
Periode 2008–
Geboren 5 februari 1972
Hobart
Partner Frederik van Denemarken
Kinderen Christian
Isabella
Vincent
Josephine

Mary, prinses van Denemarken (voorheen: Mary Elizabeth Donaldson) (Hobart, 5 februari 1972) is, als echtgenote van de Deense kroonprins Frederik, prinses van Denemarken en gravin van Monpezat.

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Ze werd geboren als Mary Elizabeth Donaldson in Hobart, Australië, als vierde en jongste kind van de wiskundige John Dalgleish Donaldson en zijn vrouw Henrietta Clark Horne. Ze heeft twee oudere zusters en een oudere broer. Na het overlijden van haar moeder hertrouwde haar vader met Susan Elizabeth Horwood.

Ze studeerde af als bedrijfskundig juriste aan de Universiteit van Tasmanië (1989-1994). Tussen 1994 en 1996 behaalde ze een diploma in reclame aan The Advertising Federation of Australia en een diploma in direct marketing aan de Australian Direct Marketing Association.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na haar afstuderen ging ze werken voor een internationaal opererend reclamebureau. Ze werkte onder meer in Melbourne voor DDB Needham, in Edinburgh voor Rapp Collins Worldwide en in Sydney voor Young & Rubicam. Ook werkte ze nog een tijd in Parijs als lerares Engels. Na haar verloving met de Deense kroonprins werkte ze als projectleider voor Microsoft Denemarken. Tegenwoordig zet zij zich ook in voor de Deense Hartstichting. Op 20 februari 2009 werd ze benoemd tot luitenant in het Deense hjemmeværnet.

Huwelijk en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

In 2000 leerde ze kroonprins Frederik kennen tijdens de Olympische Spelen in Sydney. Ze trouwden op 14 mei 2004 in Kopenhagen.

Op 15 oktober 2005 beviel prinses Mary van een zoon, prins Christian. De naam van Christian was ver voor de geboorte al bekend onder de bevolking, aangezien de kroonprinsen van Denemarken al generaties lang om en om Frederik en Christian worden genoemd. Op 21 april 2007 beviel ze van een dochter, prinses Isabella. Isabella is de Spaanse naam voor Elizabeth en zo heeft Mary haar oudste dochter vernoemd naar haarzelf, Mary Elizabeth Donaldson. Op 8 januari 2011 beviel Mary van een tweeling, eerst een zoon, daarna een dochter.[1] De bevalling verliep op natuurlijke wijze en zonder complicaties. De namen van het prinsje en prinsesje werden bij de doop op 14 april 2011 bekendgemaakt: prins Vincent Frederik Minik Alexander en prinses Josephine Sophia Ivalo Mathilda. De derde naam van beiden, Minik en Ivalo, zijn Groenlandse namen.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mary, Crown Princess of Denmark van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.