Mary de Bohun

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mary de Bohun

Mary de Bohun (1368-1394) was de eerste vrouw van koning Hendrik IV van Engeland en de moeder van koning Hendrik V. Mary zelf was nooit koningin, na haar dood kwam haar man op de troon.

Leven[bewerken]

Mary’s vader, Humphrey de Bohun, stierf op 16 januari 1373. Er was geen zoon die hem kon opvolgen. Zijn bezittingen werden dus verdeeld tussen zijn twee dochters, Mary en Eleanor de Bohun. Zij waren de pupillen van Edward III. Eleanor was de oudste van de twee zussen. Zij huwde Thomas van Woodstock, eerste hertog van Gloucester, de jongste zoon van koning Edward III en Filippa van Henegouwen.

Huwelijk en kinderen[bewerken]

Mary trouwde met Henry, toen beter bekend als Bolingbroke, op 27 juli 1380. Toen ze trouwde had Mary slechts de jonge leeftijd van twaalf jaar. In Monmouth Castle gaf Mary het leven aan twee kinderen, beiden jongens. Henry, de oudste overlevende zoon, werd later de prins van Wales toen zijn vader de troon stal van Richard II in 1399. Toen zijn vader stierf, werd Henry in 1413 koning van Engeland als Henry V.

Kinderen[bewerken]

Dood[bewerken]

Mary de Bohun stierf in Petersborough Castle, tijdens de bevalling van haar laatste kind, een dochter genaamd Filippa. Ze werd vijfentwintig jaar oud. Mary werd begraven in Leicester.

Noten[bewerken]

  1. J. Ward, Women in England in the Middle Ages, Londen - New York, 2006, p. 49.
  2. T. Royle, The Wars of the Roses. England's First Civil War, Londen, 2009, p. 439.

Externe link[bewerken]