Marydale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marydale
Plaats in Zuid-Afrika Vlag van Zuid-Afrika
Marydale (Zuid-Afrika)
Marydale
Situering
Provincie Noord-Kaap
District Pixley ka Seme
Gemeente Siyathemba
Coördinaten 29° 24′ ZB, 22° 6′ OL
Algemeen
Oppervlakte 63,35 km²
Inwoners
(2011)
2.623
(41 inw./km²)
Etniciteit[1] 84,79% kleurling
Talen[1] 95,98% Afrikaans
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Afrika

Marydale is een stadje in de gemeente Siyathemba in de Zuid-Afrikaanse provincie Noord-Kaap. Het is gesticht in 1902 door de Nederduits-Gereformeerde kerk op het land van de boerderij "Kalkput". Marydale is genoemd naar Mary Snyman, de vrouw van de heer G.P. Snyman die de eigenaar was van de boerderij.[2] Het plaatsje ligt 76 km ten noordwesten van Prieska en 120 km zuidoost van Upington. De nationale weg N10 gaat langs het stadje. De Boegoebergdam is nabij gelegen.

Lokale economie[bewerken | brontekst bewerken]

Noordwestelijk van het stadje liggen er grote onderaardse waterreserves, de watervoorziening van het gebied wordt verzorgd door de inzet van windaangedreven pompen. Veeteelt is de voornaamste landbouwkundige activiteit in de omgeving. Daarnaast vindt er ook verbouw van katoen plaats. Voorheen was er ook sprake van aanzienlijke mijnbouwkundige bedrijvigheid. De Koegas-asbestmijn, 24 km ten oosten van het dorp, was de grootste producent van blauwasbest ter wereld. Het mijnbouwcentrum op Westerberg was betrekkelijk groot en heeft een oase in die droge omgeving, met welderige tuinen die limoenen en ander vruchten en ook groente opgeleverd hebben. De afname van de mijnbouw is het gevolg van de gedaalde vraag naar asbest. Asbest heeft een erg nadelige uitwerking op het district gehad en het mijnbouwbedrijf was verantwoordelijk voor een nalatenschap van een zwakke gezondheid onder de inwoners ten gevolge van blootstelling aan asbestvezels.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Discovering Southern Africa.Bulpin, T.V., Cape Town: Discovering Southern Africa Publications cc, 2001.
  • (af) Ons gemeentelike feesalbum.Phil Olivier|Olivier, ds. P.L.(samensteller), Kaapstad en Pretoria: N.G. Kerk-uitgewers, 1952.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]