Masahiro Sakurai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Masahiro Sakurai (Japans: 桜井 政博 Sakurai Masahiro) (Tokio, 3 augustus 1970) is een Japanse, gameconceptontwikkelaar en het creatieve brein achter zowel de Kirby als de Super Smash Bros series op de Nintendo spelcomputers. Ook is hij auteur in een wekelijkse column in het Japanse blad Famitsu magazine.

Eén van Sakurai's eerste ervaringen in de computerspelindustrie was toen hij begon te werken voor HAL Laboratory, Inc. Hier ontwikkelde hij, op 19-jarige leeftijd, ook het personage Kirby. Niet al te lang hierna ontwikkelde hij zelf een spel genaamd Kirby's Dream Land.

Sakurai nam op 5 augustus 2003 ontslag bij HAL Laboratory, Inc. Hierdoor dachten vele fans dat de Kirby en Super Smash Bros series ten dode waren opgeschreven. De rede voor zijn vertrek was dat hij te weinig vrijheid kreeg en te veel structureel moest werken bij HAL Laboratory. Maar de voornaamste reden was dat Sakurai moe werd van het feit dat gamers er steeds maar weer van uitgingen dat als er een nieuw spel was ontwikkeld, er vanzelfsprekend een opvolger zou komen.

"Het was moeilijk voor me om te zien dat elke keer als ik een nieuw spel ontwikkelde, mensen er automatisch van uitgingen dat er een opvolger zou komen", zei Masahiro Sakurai op 26 augustus 2003, in een interview met Nintendo Dream, twee weken nadat hij ontslag had genomen bij HAL Laboratory. "Zelfs als het een opvolger is, moeten vele mensen alles geven om het spel te maken, maar sommige mensen denken dat het opvolgingsprincipe vanzelf gebeurt."

Zijn ontslag kwam een paar dagen nadat hij Nintendo in een interview had bekritiseerd over de ontwikkeling van het GameCube spel Kirby Air Ride. Hij heeft publiekelijk toegegeven dat hij graag met HAL door wil werken aan de Kirby serie. Tot op de dag van vandaag is Sakurai's handtekening Kirby's gezicht.

Na zijn vertrek bij HAL in augustus 2003, begon Sakurai te werken bij Q Entertainment, samen met Tetsuya Mizuguchi. Deze samenwerking resulteerde in Meteos, een uniek puzzelspel voor de Nintendo DS.

Op 30 september 2005 kondigde Sakurai aan dat hij zijn eigen bedrijf was begonnen; Sora. Er werd aangekondigd dat twee spellen in ontwikkeling waren maar enige informatie over de spellen (behalve dat ze in ontwikkeling zijn) is nog niet bekend.

Over de toekomst van de Super Smash Bros. serie, beloofde voormalig HAL Laboratory President en President van Nintendo Satoru Iwata, tijdens Nintendo's E3 persconferentie van 2005, dat een online versie van het spel zou komen voor de Nintendo Wii. In uitgave nummer 885 van Famitsu magazine, maakte Sakurai bekend dat hij het hoofd van het ontwikkelteam zou zijn van Super Smash Bros. Brawl voor Nintendo's Wii.