Naar inhoud springen

Masikoro-Malagasi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Veel informatie is gemeenschappelijk met de info op Plateaumalagasi en omgekeerd.
Masikoro-Malagasi
Gesproken in Madagaskar
Sprekers 90.000
Taalfamilie
Dialecten
geen
Taalcodes
ISO 639-1 geen
ISO 639-2 geen[1]
ISO 639-3 msh
Portaal  Portaalicoon   Taal

Masikoro-Malagasi is een Austronesische taal van de groep der Malagasitalen, die wordt gesproken in de Afrikaanse eilandenstaat Madagaskar in de Indische Oceaan.

Het, naar Malagassisch normen relatief klein, taalgebied van het Masikoro-Malagasi, net niet in het uiterste zuidwesten van het land, heeft geen kustlijn maar is alleen gescheiden van de Straat Mozambique door een smalle kustrepel Sakalava-Malagasitalig gebied (het is net die Sakalava-Malagasitalige kustlijn die het Masikoro-Malagasi verhindert de meest westelijke Austronesische taal van het Oostelijk Halfrond te zijn), diezelfde taal begrenst het Masikoro-Malagasi-taalgebied overigens ook in het noorden. Het gebied grenst voorts aan Bara-Malagasi- (oosten), Tanosy-Malagasi- (zuidoosten) en Tandroy-Mahafalytalige (zuiden) gebieden.

Politiek gezien valt het gebied ruwweg samen met de Toliara- en Morombedistricten in de Toliaraprovincie.

In 2005 werd duidelijk dat de taal die toen "Zuidelijk Malagasi" werd genoemd (met SIL-code XMU), twee verschillende talen behelsde. Het Zuidelijk Malagasi werd gesplitst in het Masikoro-Malagasi en het Tandroy-Mahafaly-Malagasi, beide benamingen stellen vandaag de dag twee verschillende talen voor.

Verspreiding van de sprekers

[bewerken | brontekst bewerken]
  • Madagaskar: 90 000; 8ste plaats, 10de en voorlaatste plaats volgens totaal aantal sprekers

Woordenschat en verwantschap met andere talen

[bewerken | brontekst bewerken]

72% van de woordenschat is gelijkaardig met de respectievelijke Merina-equivalenten. (Merina is het dialect van het Plateaumalagasi dat als officiële landstaal wordt gebruikt.)