Massagestoel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een massagestoel is een stoel waarin men plaats neemt om te kunnen worden gemasseerd, hetzij door een masseur, hetzij gemechaniseerd.

Voor het geven van een massage zijn speciale stoelen ontworpen waarop de persoon die gemasseerd gaat worden, plaatsneemt. De functie is vergelijkbaar met die van een massagetafel, met dit verschil dat de massee [1] zit in plaats van ligt. In de praktijk is er tevens het verschil dat men op de massagestoel gewoonlijk gekleed plaats neemt. Er zijn twee categorieën massagestoelen:

Traditionele massagestoelen[bewerken]

Deze stoelvorm wordt gebruikt bij handmatige massage door een masseur; zo'n soort massage wordt stoelmassage genoemd. Massagestoelen lopen uiteen qua functionaliteit en comfort, maar in het algemeen zijn ze instelbaar op de lichaamsbouw en eventuele voorkeuren van de massee.

Een massagestoel kan op een vaste plek zijn opgesteld, maar in de meeste gevallen zijn ze transporteerbaar. Daardoor zijn stoelmasseurs heel mobiel, en kunnen ze hun diensten 'op locatie' (bijvoorbeeld: werkplekken binnen bedrijven) komen verrichten.

Automatische of robotmassagestoelen[bewerken]

Een automatische massagestoel is een speciale stoel waarmee degene die erin gaat zitten wordt gemasseerd door elektronisch aangestuurde, mechanisch bewegende elementen. Dit kan variëren van rug-, heup- en beenmassage tot aan hoofd- en voetreflexmassage. Ook armmassage is mogelijk voor het tegengaan van RSI.

Voetnoot[bewerken]

  1. massee: degene die wordt gemasseerd