Massief van Stavelot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geologie van
Ardennen en Eifel
Geologische kaart
Geologische structuren
Anticline van de Condroz · Faille du Midi · Londen-Brabantmassief · Massief van Rocroi · Massief van Stavelot · Synclinorium van Namen · Synclinorium van Dinant
Formaties en gesteenten
Limburgs Krijt · Arduin
Paleogeografie
Alpiene orogenese · Avalonia · Hercynische orogenese · Krijtzee · Rhenohercynisch bekken
Portaal  Portaalicoon  Geologie

Het Massief van Stavelot is een geologisch massief in de Ardennen, dat grotendeels in België dagzoomt maar ook gedeeltelijk over de Duitse grens nog doorloopt.

Het massief is opgebouwd uit (harde) gesteenten uit het Vroeg-Paleozoïcum, deze worden buiten het massief bedekt door Laat-Paleozoïsche (minder harde) kalksteen en zandsteen. Al deze gesteenten zijn tijdens de Hercynische gebergtevorming (rond 350 Ma) geplooid tot een enorme NO-ZW lopende anticline (de zogenaamde Anticline van de Ardennen). Als massieven komen op sommige plekken de Vroeg-Paleozoïsche gesteenten aan het oppervlak. Andere massieven zijn het kleine Massief van Serpont, het Massief van Rocroi en het Massief van Givonne.

Door de hardheid van de gesteenten vormt het massief een verhoging in het landschap, het plateau van de Hoge Venen, dat de hoogste punten van België bevat.

De Vroeg-Paleozoïsche gesteenten van het massief (om precies te zijn uit het Laat-Cambrium en Ordovicium) zijn kwartsieten en fyllieten. De gesteenten vertonen veel sporen van deformatie, dit is gebeurd tijdens de Hercynische en Caledonische gebergtevormingen. De deformatie uit zich in plooien, kwarts-aders, overschuivingen en andere breuken en een metamorfe zone aan de zuidoostelijke rand van het massief.

Midden in het Massief van Stavelot ligt, in ruwweg noordoost-zuidwestelijke strekking, een strook van compleet andere gesteenten, het kalkrijke Conglomeraat van Malmedy, dat te vinden is tussen Basse-Bodeux en Xhoffraix. De ouderdom ervan is moeilijk te achterhalen maar het gesteente stamt waarschijnlijk uit het Perm. Het conglomeraat is afgezet in de Graben van Malmedy, die deels gevolgd wordt door de loop van de Warche; nabij Malmedy heeft de insnijding van deze rivier dan ook tot duidelijke ontsluitingen geleid.